Favoritul lui Crin la preşedinţia PNL Arad a pierdut

25Comentarii
Favoritul lui Crin la preşedinţia PNL Arad a pierdut
ARAD – Ioan Cristina a câştigat la o diferenţă de 33 de voturi în faţa deputatului Mihai Calimente.

În ciuda faptului că preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat deschis că vrea ca preşedintele organizaţiei arădene să fie deputatul Mihai Calimente, acesta a pierdut la 33 de voturi în faţa contracandidatului său Ioan Cristina.

Susţinătorii lui Calimente au fost dezamăgiţi de faptul că liderul, Crin Antonescu, nu a mai ajuns la Arad, în ciuda repetatelor asigurări că va fi prezent şi este de presupus că şi absenţa sa a cântărit într-o oarecare măsură, mai ales că vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu, care a condus alegerile, s-a ferit de cea mai mică nuanţare în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Poate doar îndemnul „votaţi cu mintea, nu cu inima” ar putea fi catalogat ca un mic sfat subtil. Ruşanu şi secretarul general adjunct, Stelian Fedorca, au reuşit să menţină disciplina, deşi la un moment dat lucrurile păreau să scape de sub control, Ionel Ciupe şi Ioan Cristina angajându-se într-o dispută cu atacuri la persoană. În rest, alegerile au decurs în linişte şi pace, consemnându-se o premieră în politica arădeană: pentru prima dată conducerea centrală – nu doar de la PNL – nu a reuşit să îşi impună candidatul.

Din cei 620 de delegaţi desemnaţi, au participat la Conferinţa Judeţeană a PNL Arad 555, dintre ei un număr de 293 votând pentru Ioan Cristina, în timp ce 260 l-au votat pe Calimente. Decisivă a fost opţiunea celor mai mulţi dintre primarii liberali, care au înclinat balanţa spre Cristina, susţinerea preşedintelui pe municipiu, Florin Galiş, a lui Ionel Ciupe şi a primarului de la Gurahonţ, Gheorghe Florea, dovedindu-se insuficientă. Dealtfel, atât Galiş cât şi Florea au precizat că sunt alături de Calimente din respect pentru opţiunea lui Crin Antonescu.

Nimeni nu contestă

Dan Radu Ruşanu şi Stelian Fedorca au insistat pe păstrarea- mai bine zis refacerea- coeziunii organizaţiei, indiferent cine va câştiga, deoarece este nevoie de toate forţele în bătălia crâncenă cu PDL, la alegerile din 2012, mai ales la cele locale.Deasemenea, Ruşanu le-a cerut celor doi candidaţi să spună dacă au ceva de contestat cu privire la alegeri, nu să meargă pe urmă la Bucureşti, să conteste acolo. „Nu am nimic de contestat”, a spus Calimente, urmat la microfon de Ioan Cristina, tot lapidar : „Nu am nimic de contestat, nu am avut niciodată nimic de contestat”. Prilej pentru înţepătura lui Calimente, la discursul de prezentare : „Unii nu contestă nimic, dar nici nu au nimic de spus”. Calimente a vorbit despre contraperformanţele PNL Arad, care chiar şi atunci când a fost la guvernare au dus cu PDL „tratative care nu au fost folositoare partidului”. La rândul său, Cristina a acuzat amestecul brutal al Bucureştiului, care a dus la nesfârşitul şir de interimate, principala cauză a migraţiei aleşilor locali ai partidului, deoarece „nimeni nu mai voia să vină în harababura de la PNL”.

Una peste alta, discursurile celor doi au fost decente, diferenţele fiind cele de tonalitate, ca la Karaoke, Ioan Cristina afişând o siguranţă totală : „A venit ziua dreptăţii la PNL Arad…Ştiu de pe acum că voi câştiga, aşi putea să anticipez şi scorul… Peste două ore voi fi preşedintele vostru”.

Ca la regulament

Pentru a se asigura că fiecare votează conform voinţei proprii, Fedorca a ameninţat cu anularea voturilor celor care nu au mai avut răbdare să intre în cabinele de vot, punându-se pe încercuit imediat ce ridicau buletinele de vot. Pentru a se asigura că regula va fi respectată, secretariatul a distribuit buletine pe măsură ce se eliberau cabinele.Procedura s-a dovedit eficientă, la final amândoi candidaţii declarând încă odată că alegerile s-au desfăşurat corect şi nu le vor contesta. Calimente şi-a recunoscut înfrângerea, l-a îmbrăţişat şi felicitat pe noul preşedinte, dând asigurări că va fi alături de el, în echipă.

Ciupe, singura excepţie

Dintre cei 28 de membri aleşi în Biroul Permanent Teritorial, primii nouă sunt vicepreşedinţi. Sunt cinci primari(Ioan Jura- Socodor, Claudiu Bătrânuţ- Grăniceri, Dorel Vidran- Zimandu Nou, Cristian Branc- Seleuş, Ioan Bercea- Craiva), trei preşedinţi de organizaţii (Călin Abrudan- Ineu, Voicu Braiţ- Păuliş, Florin Galiş- municipiul Arad) şi un „singuratic”, Ionel Ciupe, beneficiar al popularităţii câştigate ca preşedinte interimar.Conform unor zvonuri, cineva se va retrage din funcţie, pentru a-i face loc lui Sever Jurcă, plasat primul sub linie.Secretarul coordonator va fi numit, zilele următoare, de către preşedintele ales şi se pare că acesta înclină să îl păstreze în continuare pe Vasile Man, care a fost interimar.

Simplu membru în Birou

Pentru că nu s-a înscris pe lista pentru Biroul Permanent Teritorial, ştiind că, oricum va fi membru de drept, ca deputat, Calimente nu mai este nici măcar vicepreşedinte. Dealtfel, a declarase înainte că îi este totuna dacă este vicepreşedinte sau simplu membru.

S.T.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor