Femeile vor egalitate la muncă

Femeile vor egalitate la muncă
Femeile vor egalitate la muncă
GENEVA – Deputatul Lia Ardelean a participat la seminarul internaţional „Femeile şi munca” de la Geneva.

Vicepreşedintele Partidului Conservator, deputatul de Arad Lia Ardelean, a participat zilele trecute la Geneva la cea de-a doua reuniune anuală destinată comisiilor parlamentare cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi condiţiei femeilor în societate, sub genericul „Femeile şi munca”.

În alegerea temei generale, organizatorii (Uniunea Interparlamentară-UIP şi Organizaţia Internaţională a Muncii) au avut în vedere faptul că femeile, care reprezintă la ora actuală aproape 40% din forţa de muncă la nivel mondial, sunt deseori discriminate la locul de muncă, munca le este plătită preponderent sub valoarea reală, sau au salarii mai mici decât bărbaţii.

Pe de altă parte, un acces sporit al femeilor pe piaţa muncii şi creşterea contribuţiei lor economice reprezintă elemente esenţiale ale dezvoltării, în general, şi ale realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, în special.

„Scopul principal al reuniunii a fost informarea reciprocă cu privire la noile provocări cu care se confruntă femeile în domeniul muncii şi identificarea unor direcţii prioritare de acţiune şi a celor mai potrivite iniţiative şi strategii parlamentare în sprijinul egalităţii între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii”, a subliniat Lia Ardelean, vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.

Programul reuniunii, prezidată de senatorul Monica Xavier (Uruguay), preşedinta Comitetului de Coordonare al Reuniunii Femeilor Parlamentare din cadrul UIP, a inclus sesiuni de dezbateri pe următoarele teme: Schimbarea modelelor de muncă în context global; Forme vechi şi noi de discriminare la locul de muncă; Creşterea oportunităţilor economice pentru femei sau a independenţei lor economice (sub-teme: antreprenoriatul feminin; reconcilierea muncii cu viaţa de familie; accesul la protecţia socială; diminuarea riscurilor şi vulnerabilităţilor); Lecţii învăţate şi strategii pentru viitor.

În cadrul manifestării, parlamentarul arădean a prezentat succint situaţia actuală a femeilor pe piaţa muncii din România, precum şi cadrul legislativ şi instituţional, principalele strategii şi programe, obiectivele şi priorităţile autorităţilor române şi activitatea Comisiei pentru egalitatea de şanse în următoarele domenii: promovarea egalităţii de gen şi combaterea discriminării bazate pe gen pe piaţa muncii; creşterea accesului femeilor pe piaţa muncii; încurajarea antreprenoriatului feminin; protecţia socială a femeii şi familiei; reconcilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie.

S.T.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !