Fermierii şi digitizarea parcelelor

Fermierii şi digitizarea parcelelor
ARAD – Circa 10 procente din totalul cererilor înscrise până acum pe suprafaţă, au fost depuse online.

Introducerea sistemului electronic de identificare a parcelelor de teren i-a adus mai aproape de tehnologie pe fermierii arădeni. Pentru a-şi uşura munca, în vederea depunerii cererilor pentru subvenţiile pe suprafaţă, exploatorii de terenuri din judeţ au început să cunoască beneficiile utilizării computerului.

„Sistemul online de completare a cererilor – IPA este implementat pentru prima dată în această sesiune de depunere de cereri. Beneficiile utilizării lui sunt evidente. În primul rând fermierul vine la  Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură cu dosarul complet, cu parcelele identificate, urmând ca aici să i se înregistreze dosarul în vederea punerii în plată. Mai mult, prin sistemul IPA se pot depista din timp supradeclarările, controalele adminsitrative efectuate de angajaţii APIA se pot face mai repede astfel încât plăţile să poată începe la 1 decembrie 2010, şi nu în ultimul rând după ce s-a făcut în prima fază digitizarea parcelelor nu mai este nevoie ca în anii următori să se repede procedura”, ne-a explicat GheorgheAlda, director coordonator al APIA Arad. Din numărul total de 7.778 de cereri cu o suprafaţă de 77.759,08 hectare – circa 31,6 procente din totalul care se preconizează, 741 de cereri pentru o suprafaţă de 6.804,03 hectare au fost depuse prin aplicaţia IPA Online.

Subvenţie majorată

Mai mult, pentru anul 2010 fermierii vor primi simţitor mai mulţi bani aferenţi subvenţiei pe suprafaţă. „În anul 2009 de la Uniunea Europeană s-a primit pentru acest tip de pltă supa de 66,14 euro/hectar, la care se adaugă 44,64 euro/hectar din fondul naţional. Astfel că pentru 2009 fermierii au primit ăn total 110,78 euro/hectar la un curs de 4,218 lei/euro. Pentru 2010, însă, suma alocată de U.E. este de  81 de euro/hectar, iar statul român contribuie cu 85 euro/hectar, ajungându-se astfel la un total de 166 euro/hectar”, a mai explicat Alda.

A.P.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !