Festivalul „Sofia Preda”, la prima ediţie

De Vasile Filip
Festivalul „Sofia Preda”, la prima ediţie
© Invitaţie la festival
Duminică, 22 mai, de la ora 16, la Teatrul de Vară al Centrului Cultural Judeţean.

La Teatrul de Vară al Centrului Cultural Judeţean Arad (str. Bariţiu, nr. 14) va avea loc – duminică, 22 mai, ora 16 – Festivalul concurs de muzică populară „Sofia Preda”. Orchestra „Rapsozii Zarandului”, condusă de maestrul Petrică Paşca, va asigura acompaniamentul concurenţilor şi invitaţilor, printre care regăsim pe Cornelia Căpraru Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan şi Aura Bonchiş. Invitata specială a Festivalului este artista consacrată Ana Pacatiuş, care va susţine un recital de excepţie. Concurenţii vor avea ocazia să obţină diplome eliberate sub semnătura artistului Tiberiu Ceia, preşedintele juriului. Organizarea festivalului este asigurată de Asociaţia Incantesimo şi Centrul Cultural Judeţean Arad.

Evocare

Dirijorul George Miţin Varieşescu, aflat acum în Canada, transmite, printr-o scrisoare. „un gând pentru cea care a fost Sofia Preda”, din care redăm un scurt fragment:

„Cu evlavie, emoție și dragoste creștinească privesc în urmă cu mai bine de 30 de ani și dau cu ochii sufletului de solista de muzică populară Sofia Preda, care își desfășura activitatea la Filarmonica de Stat din Arad (…)
Mi-aduc aminte cu multă plăcere de turneele făcute în țară iar solista Sofia Preda, deși nu se mai afla la prima tinerețe, când intra în scenă publicul o întâmpina cu aplauze, ridicându-se în picioare. De-alungul cariei sale a promovat folclorul autohton din podgoria Aradului și satului natal, ceea ce de fapt a făcut-o cunoscută în fața specialiștilor în domeniu și, nu în ultimul rând, în fața publicului din întreaga țară (…)

Nu pot să închei evocarea mea, fără a menționa aprecierea, respectul și gestul nobil pe care autoritățile orașului Arad le-au făcut, când au decis ca, în data de 22 mai, să organizeze Festivalul de folclor, care să poarte numele solistei Sofia Preda (…) Solista Sofia Preda, se poate odihni în pace, întrucât numele ei va flutura pe buzele multor interpreți și va vibra în sufletele multor spectatori”.

La 16 ani

„Sofia Preda – mai spune George Miţin Varieşescu – ne-a părăsit în anul 2000, împlinindu-se 16 ani de când a lăsat un gol în sufletele noastre, a celor care am cunoscut-o și am iubit-o.

Invitaţie la festival Invitaţie la festival ©0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !