Festivalul Vânătorilor de la Bata

De Vasile Obsitos
20Comentarii
Festivalul Vânătorilor de la Bata
© FOTO: V.O.
Mii de vânători din toată ţara şi chiar din străinătate s-au adunat duminică în judeţul Arad pentru a participa la Festivalul Vânătorilor, cel mai mare festival de vânătoare din România.

ARAD. Atât ei, cât şi vizitatorii, au avut parte de o serie de demonstraţii, spectacole şi concursuri. În plus, cei prezenţi au putut admira un trofeu de cerb premiat internațional.

Festivalul Vânătorilor a ajuns la cea de-a XII-a şi are loc în localitatea Bata din judeţul Arad.
Chiar dacă în zonă nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor care există în alte părți ale Aradului festivalul s-a desfăşurat în condiţii maxime de biosecuritate. La intrările în zona festivalului au fost mochete îmbibate cu substanţe certificiate decătre Direcţia Sanitar Veterinară Arad, iar carnea de vânat a fost controlată amănunțit de către medicii DSV.

La ediţia din acest an au fost mii de participanţi, care au avut parte de o serie de suprize şi spectacole. Vânătorii au pregătit tot felul de tocăniţe la ceaun şi alte mâncăruri din carne de vânat, care de care mai gustoase.

Printre cei care vin la fiecare ediţie cu cean, şi pită de Pecica cu unsoare (pâine cu untură de porc) s-a aflat și fostul ministrul de interne, Traian Igaş. Printre vizitatori s-a aflat și fostul primar al Aradului, actual europarlamentar Gheorghe Falcă și un vânător care a participat la partidele de vânătoare ale fostul prim-ministru Gheorghe Maurer sau fostului președinte Nicolae Ceaușescu.

Festivalul a cuprins o serie de concursuri printre care un concurs de gătit la ceaun, concurs de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, proba mistreţ în ţarc, proba aport din apă cu raţă, tragere cu arcul şi mai multe ateliere sportive. Şi, bineînţeles, că s-au spus si foarte multe poveşti… vânătoreşti.

Un trofeu de cerb carpatin premiat internațional a atras toate privirile. A existat și o expoziţie cu trofee cu care se mândresc vânătorii.

Festivalul se vrea, în primul rând, o deschidere spre publicul larg a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare. Oaspeţii evenimentului au avut surpriza să descopere că vânătoarea nu înseamnă numai uciderea animalelor sălbatice ci şi o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, festivalul este o sansă de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului.

Festivalul are loc la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii Europei.

La festival au participat zeci de grupe de vânătoare din România, care şi-au prezentat trofeele. Cei mai curoajoşi au putut încerca şi o tiroliană.

Primnarul Comunei Bata, Ion Micurescu, este principalul organizator al Festivalului.
Evenimentul este susţinut financiar de către Consiliul Judeţean Arad.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor