Finanțele răspund Sindicatelor: Nu sunt bani pentru 6% din PIB!

De Andreea Pintea
3Comentarii
Finanțele răspund Sindicatelor: Nu sunt bani pentru 6% din PIB!
În urma pichetării Prefecturii de la începutul lunii trecute, sindicaliștii din învățământ au primit răspunsuri de la Ministerul Finanțelor.

Pichetările sindicaliștilor din învățământ se pare că au ecouri și la București. Deși de fiecare dată sindicaliștii depun memorii la Prefectură pentru a fi transmise către Centru, de foarte puține ori se și primesc răspunsuri. Iată că de această dată Ministerul Finanțelor și-a făcut timp să îi lămurească, pe cât posibil, pe profesori.

Depășirea deficitiului

Referitor la alocarea a 6% din PIB pentru finanțarea învățământului, Daniela Pescaru – secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, a punctat: „În anul 2017, acțiunii de învățământ i s-a alocat 3,1% din PIB. În situația în care pentru acțiunea din învățământ s-ar fi alocat procentul din PIB prevăzut în lege (n.r. 6%), efortul bugetar suplimentar ar fi condus la neîncadrarea în ținta de deficit asumată”.

În ceea ce privește finanțarea hotărârilor judecătorești, secretarul de stat Daniela Pescaru spune că se asigură „din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate de la bugetul de stat cu această destinație. […] Unitățile școlare se pot adresa inspectoratelor școlare județene cu o propunere fundamentată de alocare a acestor sume, urmând ca acestea să transmită o situație centralizată la Ministerul Educației Naționale”. Sindicaliștii arădeni așteaptă, în continuare, răspunsuri și de la celălalte ministere implicate.

Fără decizii și fără bani

Ministerul Finanțelor le-a transmis sindicaliștilor arădeni că „în lipsa unui act normativ care să reglementeze finanțarea de la bugetul de stat a hotărârilor judecătorești câștigate în instanță de personalul din învățământul preuniversitar de stat, reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale, prin legile bugetare sau prin acte normative de rectificare a acestora nu se pot aloca sume cu această destinație”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor