Firme vs. autorități la Invest în România

De Andreea Pintea
Firme vs. autorități la Invest în România
© FOTO: A.P.
A patra ediție a Invest în România i-a pus față în față pe antreprenori și reprezentanți a instituțiilor publice.

Oameni de afaceri, consuli, reprezentanți a misiunilor economice şi a autoritățiile locale, dar și un secretar de stat au stat la masa discuțiilor, astăzi, în cadrul evenimentului Invest în România.

„Specificul evenimentului este reprezentat de faptul că, pentru prima oară în cadrul unui eveniment dedicat mediului de afaceri, antreprenorii au avut posibilitatea de a interacționa direct cu atașații economici ai României din Marea Britanie, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Italia, Turcia, SUA, Grecia, Franța etc. care pun la dispoziţia acestora date legate de specificul economic al diverselor pieţe, interesul şi posibilităţile de export pentru firmele româneşti sau tendinţele existente în ţările de referinţă pentru anumite sectoare de activitate”, a punctat Mihaela Breaz – CNIPMMR Arad.

Exemplu de succes

„Aradul este un exemplu de succes”, a subliniat Gheorghe Gabriel Gheorghe, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Pe de altă parte, Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad a punctat: „Pentru ca marile companii din Arad să-şi poată desfăşura activitatea într-un mod corect, productiv, e nevoie de investiţii în infrastructură. Consiliul Judeţean Arad este un partener al mediului de afaceri. Am înţeles nevoia companiilor de a beneficia de o infrastructură mai bună, am accesat fonduri europene prin Programul Operaţional Regional pentru drumul Arad-Şiria-Pâncota-Buteni, iar prin programul transfrontalier Interreg vom reabilita 40 kilometri de drum în zona de frontieră, inclusiv construim o şosea de centură la Curtici”.

Exemplu de dezvoltare

„Mă bucur că un secretar de stat de la Bucureşti admite ceea ce adversarii noştri politici din Arad refuză să recunoască: suntem un judeţ de succes! Aradul este printre primele judeţe ca şi contribuţie economică la bugetul de stat, avem un nivel de şomaj dintre cele mai scăzute şi, zi de zi, Aradul îşi deschide graniţele, oferind locuri de muncă pentru mulţi muncitori din Ungaria, dar şi din judeţele din sudul României. Aradul poate fi un exemplu de dezvoltare pentru alte judeţe. Consider că cea mai mare investiţie trebuie să fie în oameni, iar ca domenii, în Educaţie, Sănătate, Cercetare şi Inovare”, a afirmat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Fără forță de muncă specializată

În ceea ce privește forța de muncă, Florin Jianu – fost ministru al IMM și actualmente președinte CNIPMMR, a subliniat că „ne confrunctăm cu o problemă în relația sistemului educațional cu cel antreprenorial. Din păcate școlile scot șomeri pe bandă rulantă. Trebuie să ne reinventăm, să renunțăm la școlile cu profile care nu se mai regăsesc în nevoile pieței și să ne axăm pe nevoile antreprenorilor. Poate că atunci vom reuși să găsim o rezolvare în ceea ce privește lipsa forței de muncă specializată, una dintre marile probleme ridicate de firme”.

La evenimentul desfășurat în cadrul Consiliului Județean Arad, au mai participat Ion Ariton, fost ministru al Economiei, Liviu Rogojinaru, secretar general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Mirel Răduca, director general Banat Enel, Matei Bălăiţă, ataşat economic al Ambasadei României în Republica Federativă a Braziliei.

Casetă: Ce este Invest în România?

Invest în România este un program de promovare a oportunităţilor de investiţii la nivel regional şi de stimulare a atragerii de noi investiţii prin organizarea unei serii de evenimente specifice, vizând dezvoltarea mediului de afaceri la nivel naţional şi stabilirea de parteneriate transnaţionale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !