FITN5 debutează mâine​. Teatrul Clasic Arad, unic în țară

De Eugen Rogojan
FITN5 debutează mâine​. Teatrul Clasic Arad, unic în țară
Ediția a cincea a Festivalului Internațional de Teatru Nou Arad debutează mâine, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Clasic.

În cadrul unei conferințe de presă, managerul Teatrului Clasci „Ioan Slavici” Arad (TCIS), Bogdan Costea, selecționerul Festivalului Internațional de Teatru Nou (FITN), Claudiu Groza și selecționerul Festivalului Internațional de Teatru de Animație „Euromarionete” (FITA), Christian Caimacan au prezentat noutățile celor două festivaluri.

Micul jubileu

Claudiu Groza a prezentat ediția a cincea a FITN ca fiind „un mic jubileu” al festivalului, ce are ca focus „MICROmânia”, o temă ce abordează „România fiecărei zile, cu problemele cu care ne confruntăm zi de zi, mai mult sau mai puțin amuzante”. Printre invitații festivalului se numără și nume mari, precum actorii Florin Piersic Jr., Marcel Iureș, Șerban Pavlu sau regizorul Alexandru Dabija.

O noutate pentru FITN este atelierul ce va fi susținut de către artistul Laurian Popa, un atelier de creație a afișelor de teatru, în special teatru underground. La acest workshop sunt așteptați elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” și studenții Facultății de Design din Arad.

„Euromarionete” și unicitatea Teatrului arădean

Pe lângă FITN și FITCA (Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad”), TCIS organizează anual și Festivalul „Euromarionete”, lucru ce face ca teatrul din Arad să fie unic în țară, organizând astfel trei festivaluri distincte, anual.

Despre Festivalul Internațional de Teatru de Animație „Euromarionete” a vorbit Christian Caimacan, selecționerul festivalului. Acesta a prezentat elementele inedite ale ediției din acest an (ediția XVIII), printre care se numără și faptul că structura festivalului este una nouă. De data aceasta, festivalul se va întinde pe durata a doar cinci zile (16-20 mai), având un număr impresionant de piese invitate. 20 dintre acestea se vor juca la Teatrul de Marionete, Teatrul Clasic și Cinematograful Arta, celelalte jucându-se „în oraș, în locuri în care oamenii nu se așteaptă să întâlnească teatrul”.

Marcel Iureș va fi prezent și în cadrul „Euromarionete”, cu piesa „Furtuna”, ce va încheia festivalul. Tot în ultima zi de festival – 20 mai – se va desfășura și un eveniment nemaiîntâlnit: șase trupe de teatru din șase țări diferite vor da viață păpușilor în Parcul Copiilor.

Startul FITN5

„Iarna”, de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu și produs de Teatrul „Nottara” din București deschide ediția cu numărul cinci a FITN, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. De la 20:30, în Sala Studio se va juca „Mai spun atât și plec…”, a celor de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Duminică, de la ora 19, va fi pus pe scena Sălii Studio spectacolul audio „Masa”, al grupului Karbido din Polonia, iar de la ora 20, pe scena Sălii Mari va fi prezent Florin Piersic Jr. cu one man-show-ul „O mie de motive”, producție a Teatrului POINT din București, regizată de Horia Suru. Weekendul se încheie cu „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”, piesă a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, regizată de Carmen Lidia Vidu. Aceasta va fi pusă în scenă la ora 22, în Sala Studio.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !