Forţează nota: scumpesc căldura!

50Comentarii
Forţează nota: scumpesc căldura!
ARAD – Anunţ – şoc făcut miercuri seară de Primăria Municipiului Arad: energia termică se scumpeşte!

Nu este o glumă proastă: energia termică se scumpeşte de la 1 aprilie! Anunţul a fost făcut miercuri seară de Primăria Arad. Instituţia a afişat deja la transparenţă intenţia de majorare a preţului, atât al celui perceput de către CET Arad (incluzând şi subvenţiile), cât şi al celui perceput consumatorilor casnici, de fapt, majorarea care îi afectează pe majoritatea arădenilor. Toate, pentru că ANRE a aprobat cererea înaintată de către CET Arad de avizare a unui preţ majorat de producţie la energia termică.

Preţul pe care arădenii au ajuns să îl plătească deja pentru energia termică era unul dintre cele mai mari din ţară. De parcă efortul financiar nu ar fi fost suficient de mare pe umerii arădenilor, când vine vorba despre plata confortului termic din locuinţe, o nouă decizie la nivel local ar putea să creeze nu doar probleme sociale mult mai adânci, ci să determine marea majoritate a arădenilor să ajungă chiar să regrete că sunt racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice!

Gigacaloria de… 214,8 lei

Potrivit cererii făcute de CET şi, bineînţeles, aprobate de ANRE (Agenţia Naţională nu a obişnuit nici în trecut să refuze astfel de cereri), noul preţ local al energiei termice propus este de 295,03 lei pe gigacalorie, de la 287,45 lei, cât este în prezent. Totodată, se propune majorarea preţului de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei de la 207,22 lei pe gigacalorie, cât se plăteşte în prezent, la 214,8 lei pe gigacalorie, începând cu 1 aprilie.

Varianta dureroasă

Aşa cum scrie chiar în susţinerea propiectului, Municipalitatea avea două variante pentru acoperirea majorării preţului de producţie al energiei termice: majorarea subvenţiei din bugetul local sau scumpirea preţului facturat către populaţie. S-a ales… varianta a doua.

Consilierii, la vot

Totul depinde acum de votul aleşilor municipali. Doar prin votul lor se poate face această majorare de tarif.  E posibil însă ca proiectul să nu ridice probleme deosebite, toate majorările propuse până acum fiind votate cu ochii închişi.

S.B.50Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor