Franţa s-a dotat cu un arsenal antiterorist

Franţa s-a dotat cu un arsenal antiterorist
Deputaţii francezi au adoptat în primă lectură proiectul de lege antiteroristă depus de ministrul de interne Nicolas Sarkozy.

Adoptat cu 373 de voturi pentru şi 27 împotrivă, textul prevede mai multe prerogative pentru serviciile de informaţii prin dezvoltarea supravegherii video şi controlul deplasărilor în ţările cu risc ridicat de atacuri teroriste.

Potrivit iniţiatorului proiectului, Franţa s-a dotat cu un arsenal mai eficient împotriva acţiunilor teroriste la nivel preventiv, în timp ce până acum măsurile concrete erau luate abia după comiterea acestora.

Redactat după atentatele din luna iulie de la Londra, proiectul insistă asupra necesităţii dezvoltării supravegherii video. Astfel, vor putea fi instalate camere de supraveghere în metrou, pe aeroporturi, în gări şi la instalaţii sensibile, cum sunt uzinele nucleare sau cele chimice.

Cafenelele internet şi operatorii de telefonie vor fi obligaţi să ţină o evidenţă a operaţiunilor timp de un an de zile. Tototdată vor fi supravegheate călătoriile tinerilor în ţările cu grad mare de risc, pentru a supraveghea posibile filiere islamiste.

Pedepsele vor creşte de la 10 la 20 de ani de închisoare pentru cei care pun la cale acţiuni teroriste, şi de la 20 la 30 de ani în cazul conducătorilor. S-a prelungit de la 4 la 6 zile arestul preventiv pe motive de terorism.

În schimb, sunt prevăzute drepturi suplimentare pentru apărători, precum şi obligativitatea unor examene medicale la orice prelungire de reţinere. Adunarea Naţională a mai adoptat un amendament împotriva huliganilor, care permite prefecţilor să interzică părtunderea pe stadioane a persoanelor care ar constitui o ameninţare pentru ordinea publică. Textul va fi examinat de Senat la începutul anului viitor.