Fraudă pe autostrada Arad-Timişoara

De Alin Gherasim
5Comentarii
Fraudă pe autostrada Arad-Timişoara
© S-au îmbogăţit mulţi din lucrările la autostradă FOTO: A.G.
Fostul director al CNADNR şi-ar fi dat, el cu mâna lui, 12 milioane de euro pentru consultanţă pe autostrada Arad-Timişoara.

Uşor-uşor, ies la iveală „afacerile” gri de pe autostrada Arad-Timişoara. Iar acestea nu sunt scoase la iveală de organele de urmărire, cum ar fi normal, ci de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În plasa lor a picat Mircea Pop, fostul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, companie care a organizat licitaţiile pentru realizarea autostrăzii Arad-Timişoara. Ce a făcut, mai exact, acest fost director? Inspectorii ANI spun că şi-ar fi dat, pe propria semnătură, vreo 12 milioane de euro. Nu direct, ci printr-un interpus. Şi asta pentru că societatea în care Mircea Pop era acţionar majoritar era subconsultant pe autostrada Arad-Timişoara. Deci, în subordinea consultantului principal care a încasat banii de la CNADNR. Consultantul principal a direcţionat, ulterior, sume importante către firma lui Pop. Dar să vedem ce au descoperit cei de la Integritate.

„În exercitarea atribuţiilor de serviciu, Mircea Pop a semnat Actul adiţional nr. 10/31.01.2013 având ca obiect <extinderea cu 29 luni a contractului de consultanţă pentru furnizarea serviciilor de proiectare şi supervizare a lucrărilor de construcţie a autostrăzii Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad>. De asemenea, actul adiţional semnat de acesta a vizat suplimentarea activităţii personalului Consultantului, precum şi suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182,65 euro, fără TVA (de la 10.227.694 euro, fără TVA, la 12.183.876,65 euro, fără TVA), în condiţiile în care S.C. DP Consult S.A. (societate comercială în cadrul căreia Mircea Pop a deţinut calitatea de acţionar majoritar), avea calitatea de subconsultant pentru Autostrada Arad-Timişoara şi Varianta de ocolire Arad”. Aşadar, Mircea Pop a semnat un act prin care a „umflat” din pix contractul pentru consultanţă pe autostradă. Asta în condiţiile în care firma la care el era acţionar majoritar era subconsultant. Adică primea bani de la consultant. Adică Mircea Pop a dat bani consultantului, iar apoi consultantul i-a dat bani firmei lui Mircea Pop.

Au sesizat Parchetul

Pe lângă că vorbim despre o nesimţire, despre o lipsă totală de etică, mai vorbim şi despre o ilegalitate. Pentru că ce a făcut fostul director al CNADNR reprezintă infracţiune. Aşadar, inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Mircea Pop fiind suspectat de conflict de interese penal. Deşi de abia de acum înainte vor începe cercetările, procurorii vor avea de întocmit un rechizitoriu foarte simplu. Pentru că toate contractele sunt semnate, înregistrate, inclusiv actele adiţionale prin care firma lui Pop a primit sume uriaşe de la… Pop, directorul CNADNR. Acesta, din pix, şi-a dat milioane de euro către propria firmă. Şi nimeni nu a sesizat acest lucru până acum, la patru ani distanţă de la fapta penală.

A scăpat de firmă

Inspectorii ANI mai arată în raportul lor că Mircea Pop a scăpat de firmă la un moment dat. „Deşi la data de 14 iunie 2012 a cesionat acţiunile pe care le deţinea la S.C. DP Consult S.A., în perioada deţinerii funcţiei de director general în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, acesta avea obligaţia de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru S.C. DP Consult S.A.”, arată cei de la ANI.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor