Frisoane în masa clientelei democrate

Scoaterea Partidului Democrat de la guvernare nu este un fapt atât de simplu, pe cât pare. Nu este simplu pentru că nu e vorba doar de miniştri.

Şi nici doar de cei peste 40 de secretari de stat şi de şefi ai unor agenţii ori ai altot autorităţi aflate în subordinea Guvernului. Sunt în pericol să zboare din funcţii peste 1.500 de membri şi de clienţi fideli ai Partidului Democrat!

De fapt, acesta este şi motivul pentru care PD se cramponează să rămână la guvernare – ca să nu iasă din uriaşa reţea de control pe care o deţine în toate domeniile, la nivelul întregii ţări. Control, dar şi avantaje de tot felul, portiţe spre prosperitate pentru numeroasa clientelă a partidului condus, la vedere, de Emil Boc, iar din umbră de Traian Băsescu.

Democraţii şi clientela stufoasă au toate motivele să fiarbă în sucul neliniştii. Este suficient să privim spre poziţiile pe care aceştia le deţin în judeţul Arad, ca să le înţelegem frisoanele. Democraţii arădeni au şefi la Casa de Pensii, la Mediu, la Direcţia Silvică, la Poliţie, la Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale, la Inspectoratul Şcolar, la Autoritatea Rutieră, la Direcţia de Sănătate Publică şi în multe alte „amplasamente” profitabile. Toţi aceşti şefi trebuie să-şi caute alte locuri de muncă sau să treacă în posturi de subordonaţi. Pentru că liberalii nu vor pierde ocazia de-a se răzbuna pe cei care i-au umilit, vreme de doi ani şi mai bine – democraţii arogându-şi o anume „nobleţe”, un rang superior faţă de cel al liberalilor, de parcă nu ei se situau, la alegeri, la aproape jumătate din cota electorală a PNL.

Conform unor surse din PNL Arad liberalii au deja o listă de înlocuitori pentru şefii democraţi. Este bine să nu omitem că prefectul, cel care înaintează propuneri Guvernului, provine tot din rândul liberalilor, şi încă dintre aceia care n-au suportat niciodată aroganţa afişată de democraţi. De altfel, tocmai datorită acestei aroganţe, care parcă e boală transmisibilă în PD, mulţi directori, şefi şi adjuncţi de şefi de instituţii descentralizate vor avea de pătimit şi e greu de crezut că vor putea rămâne în instituţiile pe care le conduc.

În fine, n-ar fi exclus ca printre cei care îi vor înlocui pe şefii democraţi să găsim şi unii pesedişti – în cazul în care PSD va acorda sprijin unui cabinet minoritar, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Pe unii îi vor recomanda competenţa, pe alţii nevoia de specialişti, fiindcă nu le va fi uşor liberalilor să găsească repede circa 1.500 de oameni bine pregătiţi. Dar toate acestea nu reprezintă încă nimic pentru PD, în comparaţie cu vulnerabilitatea bruscă a multor democraţi în faţa legii, prin pierderea ministerelor Justiţiei şi Internelor.

T.M.

0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !