Frontieriştii arădeni cu şpaga, fără proces!

De Alin Gherasim
7Comentarii
Frontieriştii arădeni cu şpaga, fără proces!
Tribunalul Arad nu va judeca, deocamdată, procesul în care cinci poliţişti de frontieră sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Rechizitoriul este slab.

Lovitură de teatru în dosarul în care cinci poliţişti de frontieră au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad, cel care trebuie să dea „undă verde” pentru începerea procesului, a decis că dosarul nu poate să intre pe rol. De vină ar fi, se pare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, care nu au întocmit o sesizare legală. În urmă cu aproximativ trei săptămâni vă anunţat faptul că Mircea Ioan Covaci, Flaviu Morodan, Dumitru Bărbuşiu, Lucian Ioan Ciorogariu şi Liviu Călin Bodârlău au fost trimişi în judecată după ce ar fi solicitat bani de la şoferii de TIR care ieşeau din ţară pe la frontiera Vărşand. Cei cinci au devenit inculpaţi, după ce anchetatorii din Ungaria au întocmit un dosar care îi viza pe frontieriştii lor, acuzaţi, de asemenea, de acte de corupţie, şi i-au prins şi pe români cu luarea de mită.

Practic, procurorii maghiari le-au dat procurorilor arădeni toată munca pe tavă, cu înregistrări video, cu înregistrări audio. Numai că ai noştri nu au reuşit să întocmească un rechizitoriu decent, care să stea la baza unui proces.

„Admite excepţiile formulate de inculpaţii Covaciu Mircea Ioan, Morodan Flaviu, Bărbuşiu Dumitru, Ciorogariu Lucian Ioan, Bodârlău Călin Liviu, prin avocaţi, privind nelegalitatea sesizării instanţei şi a efectuării actelor de urmărire penală cu referire la ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale şi în consecinţă: constată nulitatea ordonanţei procurorului din 25 martie 2019, dată în dosarul nr. 228/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a tuturor actelor de urmărire penală efectuate ulterior. Constată nelegalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu din 19 aprilie 2019 din dosarul nr. 228/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Exclude din materialul probatoriu actele de urmărire penală susmenţionate şi dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestora”, a decis judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad. Practic, au desfiinţat, în mare parte, întreg rechizitoriul.

Rămân câteva

Avocaţii celor cinci poliţişti de frontieră au „forţat” nota, încercând să îi scape pe clienţii lor de toate probele incriminatoare, inclusiv de cele obţinute de anchetatorii din Ungaria. Numai că, în acest caz, Tribunalul Arad a respins această solicitare. „Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Covaciu Mircea Ioan, Morodan Flaviu, Bărbuşiu Dumitru, Ciorogariu Lucian Ioan, Bodârlău Călin Liviu, prin avocaţi, privind nelegalitatea administrării probei în ceea ce priveşte înregistrările video efectuate de autorităţile maghiare şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală”, se mai arată în decizia din camera preliminară.

Încă o şansă

Teoretic, dosarul a fost desfiinţat de Tribunalul Arad încă înainte ca acesta să ajungă la judecată. Tot teoretic, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad mai au o şansă, mică într-adevăr, să îi aducă pe poliţiştii de frontieră în faţa legii. „Se comunică procurorului o copie a prezentei încheieri, cu menţiunea de a comunica în cinci zile de la primirea acestei încheieri dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor sau solicită restituirea cauzei”, mai spune judecătorul de cameră preliminară. Acum, mingea este în curtea procurorului de caz. Rămâne de văzut ce va decide acesta.

Taguri: , ,


7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor