„Gâbu” sau… cum se fac banii

Cititorul nostru, Ion Şofroneanu, ne scrie despre un cerşetor „surdo-mut” din tramvaie.

„Dis de dimineaţă îşi face apariţia, la staţia de tramvai de la gară, mersul spre oraş, un cetăţean între două vârste, mic de statură, robust, în cap cu o căciuliţă tricotată toată spălăcită, pantaloni negri, bluză albastră de trening decolorată şi murdară iar în picioare sandale gri uzate.

În faţă-spate are o cocoaşă, când mai mică, când mai mare. Văzându-l, l-am recunoscut uşor pentru că pe vremuri lucra la CPL Arad – secţia tapiţerie. Acum are un serviciu nou: cerşeşte pe tramvaie, din tramvai în tramvai, urcă şi coboară fără a avea vreun bilet, ci venind în faţa ta şi închinându-se uşor şi făcându-şi semnul crucii. Mai mult, se opreşte la tineri şi tinere pe care, dacă nu-l bagă în seamă, îi împinge de la spate, făcându-le semn că el cerşeşte şi vrea milă. Privindu-l, îţi dai seama că din ochi emană răutate, multă răutate, probabil pentru cei ce nu dau nimic. Am încercat şi am telefonat la numărul 280.938, la cei ce am auzit că se ocupă de cerşetori, însă mi s-a spus că nu sunt ei cu asta.

Într-o seară, aflându-mă în una din staţiile de tramvai de la Uzina electrică, l-am reîntâlnit pe „Gâbu”, era nervos şi agitat că nu vin tramvaie din Micălaca, spre centru. M-am mirat. Acum vorbea bine ca mine, iar în tramvai toată lumea îl cunoaşte ca surdo-mut: nici o vorbă către nimeni, ci doar prin semne.

Când ştie că şi-a făcut suma zilnică, o apucă agale spre gară, tot cu tramvaiul, dar în buzunar cu 3-4 milioane de lei şi fără niciun bilet de tramvai, fără să dea socoteală la vreun control sau vatman, fără să-l întrebe nimeni de sănătate.

Într-una din zile în tramvai urcă „cocoşatul” şi salută din înclinaţia capului nişte domni care-l cunoşteau. Nu s-a oprit în faţa lor pentru a cerşi milă. Trecând mai departe, oamenii au zis cam aşa: Ăsta e de la noi, din Sântana. E miliardar. Are una din cele mai frumoase vile – şi tot ei au continuat… – din cerşit.

În afară de aceşti cerşetori mai sunt şi alţi copii minori care, la fel, dacă nu le dai, sunt obraznici şi caută să te fure. Nimeni nu ia măsuri!”

Ion Şofroneanu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !