Generalul Berthelot a fost omagiat printr-un amplu eveniment

De Iza Pal
Reactualizat la:
1Comentariu
Generalul Berthelot a fost omagiat printr-un amplu eveniment
© FOTO: Iza Pal
Conferință științifică națională intitulată „Turneul generalului Berthelot în Transilvania și Banat la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919“ s-a desfășurat între 15 și 16 noiembrie 2019, în Sala “Regele Ferdinand” din Primăria Arad.

Timp de două zile, s-au prezentat comunicări în plen și s-au lansat volume dedicate situației istorico-politice din anul 1919, după Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Au fost invitați istorici din țară și din străinătate, printre ei, prof.univ.dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca, membru corespondent al Academiei Române, director al Institului de istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, prof. H.C. Josef Wolf de la Institutul de Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni din Tubingen, prof.univ.dr. Dumitru Preda, fost ambasador al României în Republica Cuba, prof.univ.dr.emerit Ion Zainea de la Universitatea din Oradea și prof.univ. dr. Mihai Drecin de la Universitatea din Oradea.

GALERIE FOTO

Vineri, chiar în debutul evenimentului, Generalul Henri Mathias Berthelot a fost omagiat prin refacerea ceremonialulului militar din urmă cu 100 de ani, când a poposit la Arad. Momentul de reconstituire istorică s-a intitulat „Sosirea generalului Berthelot la Arad după 100 de ani“ și a fost pus în scenă de Membrii Asociației Culturale „Tomis“ în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“, filiala Constanța, care au prezentat întregul ceremonial în costume de epocă.

Au avut loc două lansări de carte: Dumitru Preda, „Sub semnul Marii Uniri. Campaniile armatei române pentru întregirea țării 1916-1920“, București, Editura Academiei Române, Editura Militară, 2019. și Dumitru Preda (coord.), Ioan Chiper și Alexandru Ghișa, „România la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920, vol. 1. (1 Decembrie 1918- 28 iunie 1919)“, ediția a ÎI-a revăzută, București, Editura Semne, 2019.

Au mai conferențiat: Stelean – Ioan Boia – Generalul Henri Mathias Berthelot și românii în istoriografia românească, Ion Traia- Planul generalului Berthelot după încheierea primei misiuni franceze în România, Vasile Dudaș – Manifestația organizată în seară zilei de 26 decembrie 1918, în gara orașului Lugoj, prilejuită de sosirea generalului Henri Mathias Berthelot, cu ocazia turneului întreprins în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Corneliu Pădurean – Violențele de la Arad din ziua de 29 decembrie 1918.

Cu această conferință națională științifică, Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad încep manifestările dedicate Zilei Naționale a României, care vor mai cuprinde un concert simfonic festiv, un concert extraordinar de muzică populară, un concert de muzică ușoară și două evenimente pentru copii, care vor fi organizate la Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul Gai și la Cinematograful din Grădiște.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor