Gheorghe Falcă, în vizită de lucru în Estonia şi Olanda

4Comentarii
Gheorghe Falcă, în vizită de lucru în Estonia şi Olanda
Primarul Aradului s-a aflat în fruntea delegaţiei Asociaţiei Municipiilor din România.

În perioada 4-10 martie 2018, o delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România condusă de Robert Negoiţă (preşedinte AMR) şi Gheorghe Falcă (preşedintele sucursalei regionale Vest a AMR), a efectuat o vizită de lucru în Estonia şi Olanda.

Unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda vizitei în Estonia a fost intâlnirea membrilor AMR cu experţi din cadrul centrului de excelenţă IT pentru municipalităţi. Ca urmare a implementării unei strategii complexe, în Estonia, 98% dintre cetăţeni deţin un ID electronic. „Acest lucru se traduce prin: 99% din tranzacţiile bancare sunt făcute în sistem electronic, 95% din taxe şi impozite sunt încasate electronic, iar 98% din noile firme sunt înfiinţate în sistem electronic. Durata medie a procedurilor este de aproximativ 18 minute”, a precizat Gheorghe Falcă în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţ, la Primăria Municipiului Arad.

Delegația AMR, însoțită de Ambasadorul României în Estonia, Excelența Sa Daniela Mihaela Cămărăşan, a fost primită de primarul orașului Tallinn, Taavi Aas. În acest context, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a vorbit despre necesitatea unui schimb de experiență în domeniul informatizării serviciilor publice municipale.

Experienţa de la Haga

În Olanda, la Haga, delegaţia AMR a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Platformei 3.1. Cu această ocazie au fost prezentate domeniile de activitate ale acestei instituţii. În timp ce colaborarea cu autorităţile vizează amenajarea şi dezvoltarea urbană, prin integrarea serviciilor publice, în ceea ce priveşte cooperarea cu mediul privat aceasta se axează pe implementarea conceptelor de tip Smart City. După ce partea română şi-a prezentat obiectivele şi programele, reprezentanţii celor două delegaţii au fost de acord cu punerea bazelor unor relaţii de colaborare.

Programul vizitei de lucru efectuate în Ţara Lalelelor a înclus şi întâlniri cu autorităţile locale, cu specialiştii municipalităţii pe diferite domenii, cu oamenii de afaceri, cărora li s-au prezentat oportunităţile de investiţii din municipiile membre ale AMR, punându-se accent pe mediul sigur oferit de ţara noastră prin prisma apartenenţei la NATO şi a bunelor relaţii de cooperare cu ţările de pe întreg Globul. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă s-a numărat printre cei care a susţinut prezentări cu această ocazie.

Nu în ultimul rând, au avut loc vizite în departamente cheie ale instituţiilor din Haga şi s-au purtat discuţii pe marginea modelelor de bună practică în administraţia locală. Partea română a aflat detalii despre conceptul de economie circulară şi smart city.

„În condiţiile în care 95% din cetăţenii olandezi au acces şi utilizează internetul, administraţia locală a înţeles să pună accentul pe transferarea operaţiunilor în online, astfel că digitalizarea activităţii a devenit o prioritate”, a declarat primarul Gheorghe Falcă, în urma vizitei efectuate în Olanda.

Sprijin de la ambasade

Pe parcursul vizitei de lucru în Estonia şi Olanda, delegaţia AMR a beneficiat de spirjinul Ambasadelor României în cele două ţări şi de implicarea directă a ambasadorilor Daniela Mihaela Cămărăşan (Estonia) şi Brânduşa Predescu (Olanda).4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor