Gh.Flutur:,,Oamenii nu îşi ţin păsările închise”

Gh.Flutur:,,Oamenii nu îşi ţin păsările închise”
Virusul gripei aviare se extinde în estul ţării. Ministerul Agriculturii suspectează existenţa a două noi focare în judeţul Tulcea. Principala problemă în stăpânirea gripei aviare este aceea că oamenii îşi lasă păsările în libertate.

Ministrul Gheorghe Flutur a declarat că cea mai importantă cauză a extinderii rapide a virusului în judeţul Brăila este faptul că oamenii nu-şi ţin păsările închise. Ba mai mult, au existat cazuri în care populaţia din focare a ascuns o mare parte din păsările ce urmau a fi sacrificate. Ministrul a mai atras atenţia că se apropie perioada sărbătorilor când vor fi sacrificaţi foarte mulţi porci.

Pentru că aceste animale sunt gazede ale virusului trebuie ca oamenii să le ţină în spaţii închise şi să ducă probele la laborator înainte de a consuma carnea.

În urma comandamentului din această dimineaţă autorităţile au decis de asemenea să-l trimită pe medicul veterinar din localitatea Scărlăteşti în faţa Colegiului Medicilor pentru a fi anchetat. Acesta a pus un diagnostic greşit şi, de aceea, a întârziat trimiterea probelor la laborator.

Măsurile speciale în zona Deltei şi în Brăila continuă. 17 localităţi din Brăila, 4 din Buzău şi alte 4 din Ialomiţa se află sub supraveghere strictă.

Ministrul Gheorghe Flutur a adăugat că pericolul apariţiei unor noi focare se va menţine la cote crescute până când temperatura va scădea sub 0 grade celsius.