Gigacaloria, la treisfert de pret?

De Adriana Barbu
1Comentariu
Lia Ardelean
Lia Ardelean
Consilierul local Lia Ardelean a depus un proiect de hotărâre CLM pentru majorarea subvenţiei energiei termice furnizate populaţiei.

ARAD. E toamnă, e momentul la care Opoziţia le propune colegilor de la Putere creşterea subvenţiei la gigacalorie. Aşa se întâmplă şi în această toamnă, căci acum a venit momentul în care consilierul municipal conservator Lia Ardelean a depus un proiect de hotărâre CLM care prevede majorarea subvenţiei pentru gigacaloria furnizată populaţiei la 25 la sută.

Motivul: Municipalitatea arădeană trebuie să diminueze costurile suportate de locatarii racordaţi la sistemul centralizat, care reprezintă aproximativ 55-60% din locuitorii Aradului.

„Numeroasele solicitări din partea arădenilor care nu mai pot suporta actualul preţ foarte mare al gigacaloriei necesită imperativ reducerea cuantumului acesteia. Costul vieţii zilnice a crescut în permanenţă în ultimii ani, iar CLM Arad nu poate să rămână indiferent, trebuie să ţină cont de nivelul de trai al arădenilor. De asemenea, trebuie să ţinem seama de principiul suportabilităţii preţurilor utilităţilor de către consumator, prevăzut de Legea 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul consilierului Lia Ardelean.

Cheltuieli scumpe

Tot alesul este cel care reia aici mult discutatul subiect al nivelului cheltuielilor de întreţinere: „Arădenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire suportă unul dintre cele mai mari niveluri ale cheltuielilor de întreţinere din ţară, fapt ce i-a determinat pe foarte mulţi să recurgă la măsuri radicale, precum neutilizarea efectivă a încălzirii şi a apei calde, fapt ce le afectează drastic nivelul de trai, sănătatea şi, nu în ultimul rând, igiena personală”.

Şi tot consilierul vorbeşte din nou de situaţia financiară critică a celor aproximativ 400 de asociaţii de proprietari/locatari, care înregistrează restanţe foarte mari la CET Hidrocarburi, de aproximativ 1,4 milioane lei.

„Preţurile mari la energia termică au ca efect direct numeroasele debranşări ale arădenilor de la sistemul centralizat de energie termică, fapt ce determină majorarea pierderilor la furnizor (…) crescând astfel ineficienţa sistemului”, a mai subliniat Lia Ardelean.

Proiectele din trecut

„Am depus şi în toamna trecută un proiect de hotărâre CLM cu acelaşi scop ca şi cel prezent, respectiv creşterea subvenţiei pentru căldura furnizată arădenilor. Atunci domnul primar a fost receptiv şi a acordat o subvenţie de 5%, un procent mic, dar totuşi important pentru oameni. Acum, având în vedere că şi-a anunţat candidatura la Preşedinţia României, îmi exprim speranţa că primarul Aradului va fi mult mai darnic şi va majora semnificativ subvenţia acordată arădenilor”, a conchis Lia Ardelean.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor