Glad Varga: „Decizia CEDO nu trebuie folosită ca pretext pentru derapaje”

De Simion Todoca
7Comentarii
Glad Varga: „Decizia CEDO nu trebuie folosită ca pretext pentru derapaje”
Deputatul PNL, Glad Varga atrage atenţia asupra posibilităţii ca decizia CEDO privind situaţia din penitenciarele României să poată fi folosită ca pretext pentru promovarea unor iniţiative legislative în măsură să submineze justiţia şi statul de drept.

„Fără îndoială, modificările la Codul Penal şi Codul de procedură penală solicitate prin decizii ale Curţii Constituţionale, ale Curţii de la Veneţia sau altor foruri europene care veghează la respectarea drepturilor omului trebuie puse în practică. Totodată, însă, este necesar să eliminăm posibilitatea ca decizia CEDO să fie folosită de către coaliţia PSD-ALDE ca paravan pentru promovarea unor legi cu ţintă expresă exonerarea unor persoane de răspunderea penală. Ca să fie foarte clar, CEDO a acordat un termen de şase luni pentru prezentarea unui plan de rezolvare a situaţiei din penitenciare, nicidecum rezolvarea rapidă a acesteia.Cu alte cuvinte, Guvernul trebuie să-şi expună limpede şi în totală transparenţă planul de acţiune, cu termene precise pentru implementarea unor legi în deplină concordanţă cu legislaţia europeană în domeniu. Dealtfel, decizia CEDO cuprinde şi un set de măsuri legislative, inclusiv graţierea unor fapte. Guvernul trebuie să comunice exact pentru care dintre ele optează şi modul de punere în aplicare, în aşa fel încât să nu apară suspiciuni de încetinire sau stopare a luptei împotriva corupţiei, fenomen care a determinat prelungirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, spune Glad Varga. Deputatul liberal arădean este de părere că partidele din opoziţia parlamentară trebuie să manifeste atenţie maximă faţă de posibilele scopuri mascate ale iniţiativelor legislative, să sancţioneze imediat orice derapaj de la lupta anticorupţie. „Pericolul salvării unor persoane corupte de răspundere sub pretextul respectării drepturilor omului este considerabil. Pentru a evita capcanele de acest gen, este necesară o reală conlucrare a tuturor juriştilor cu pregătire profesională superioară, din toate partidele politice. Trebuie înţeles că MCV-ul nu este aplicat guvernelor, indiferent cine este la guvernare, ci ţărilor, iar pentru ridicarea lui trebuie să existe consens şi voinţă din partea tuturor forţelor politice”, a mai declarat Glad Varga.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor