Glad Varga: „Demnitatea românilor nu se negociază!”

Reactualizat la:
5Comentarii
Glad Varga: „Demnitatea românilor nu se negociază!”
Deputatul arădean acuză faptul că PSD este gata să «vândă» ideea de românism pentru lupta internă pentru putere.

Fără negocieri pe conştiinţa naţională. Deputatul Glad Varga a declarat de curând că se raliază Apelului formulat de Academia Română, referitor la încercarea UDMR de a impune 15 martie ca zi a maghiarilor din România.

„Academia Română reprezintă instituţia-simbol a conştiinţei de neam. Dincolo de jocuri de culise politice, dincolo de interesele unor oameni vremelnic înfipţi pe anumite funcţii de conducere, conştiinţa naţiunii nu poate fi negociată pentru nici un interes, cu atât mai mult pentru interese de moment”, a declarat Glad Varga.

Ce mai spune deputatul arădean? „PSD blochează la infinit ridicarea unui monument al Marii Uniri la Arad, dar este gata să «vândă» ideea de românism pentru lupta internă pentru putere. Impunerea zilei de 15 martie ca «zi a maghiarilor din România» nu are consecinţe directe şi imediate nici autonomia teritorială, nici dezmembrarea ţării, dar reprezintă o palmă pe obrazul tuturor românilor, în prag de Centenar al Marii Uniri. PSD nu trebuie sa creeze tensiune prin proiectele introduse in graba pe ordinea de zi pentru voturi. Jocurile aceasta politice nu trebuie sa strice buna relaționare între români şi minorități. PSD să lăse românii şi maghiarii să se înţeleagă aşa cum se înţeleg de foarte multă vreme. Simbolul zilei de 15 martie înseamnă, conform documentelor din 1848, inclusiv unirea Ungariei cu Transilvania. Dacă privim doar cu şase luni în urmă, ne aducem aminte că, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Guvernul maghiar nu le-a permis oficialilor unguri să participe la manifestările dedicate acestei sărbători. «În 1 Decembrie maghiarii n-au ce celebra», a spus atunci, arogant, Viktor Orban, premierul Ungariei. Nici noi n-avem ce celebra în 15 martie, deci nu văd cum această dată ar putea fi o sărbătoare oficială a României”.

Monumentul, prioritate

Legat de acest subiect delicat, Glad Varga consideră că amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad trebuie să devină o prioritate absolută pentru viitorul Guvern, indiferent de numele premierului, indiferent de culoarea politică şi, mai ales, indiferent de interesele politice de moment.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor