Goana după banii statului

De Andreea Pintea
Goana după banii statului
© Vor bani pentru investiții
Sute de planuri de afaceri au fost depuse de arădenii care au sperat să poată accesa fonduri nerambursabile.

Și-au pus toate speranțele în finanțarea prin programul Start-Up Nation, dar doar o parte dintre ei vor putea să își și vadă afacerile puse pe picioare. Arădenii au transmis la București 325 de proiecte, fiecare dintre aplicanți având speranța că va reuși să convingă comisia de examinare că merită să i se acorde creditul nerambursabil de la stat.

Ce este Start Up?

Programul Start-Up Nation le asigură tinerilor antreprenori finanțare nerambursabilă pentru achiziții de utilaje și infrastructură necesară demarării afacerilor. Practic, tinerii au depus un plan de afaceri pentru dezvoltarea afacerii pe care o desfășoară și pentru implementarea căruia trebuie să achiziționeze echipamente tehnice, dar și să creeze locuri de muncă. Cei care au reușit să obțină un punctaj eligibil pentru finanțare au obligația să mențină numărul de angajați pentru următorii doi ani, dar și să păstreze utilajele cumpărate în cadrul programului pentru trei ani.

Din județul nostru au plecat spre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat un total de 325 planuri de afaceri, dintre acestea 192 având cele mai mari șanse să primească finanțare, procentul fiind de aproximativ 60%. Cele mai multe planuri de afaceri au fost depuse în București – 2.926, capitala fiind urmată de Cluj – 2.289 și Timiș – 885. Bugetul total alocat este de 1.7 miliarde de lei, iar planurile de afaceri vor fi finanțate în funcție de punctajul obținut. Firmele din Arad au solicitat, printre altele să primească bani pentru achiziționarea de imprimante 3D, aparate de făcut sandwich-uri sau aparatură pentru crearea de haine dedicate animalelor de companie.

Aflux de societăți

Programul Start Up Nation a avut ca efect imediat și înființarea de societăți. Dacă anul trecut în perioada 26 iunie-11 iulie au fost depuse 84 de solicitări la Registrul Comerțului Arad, în acest an numărul solicitărilor a fost de 210, adică aproximativ 18 pe zi.

Casetă: Bâlbâieli de la Minister

Cu doar o zi înainte de închiderea sesiunii de depunere a planurile de afaceri Ministrul Ilan Laufer a postat pe o rețea de socializare că intenționează să prelungească termenul limită cu încă o săptămână, însă date fiind opiniile contradictorii iscate a anunțat mai apoi că a renunțat la idee.

Vor bani pentru investiții Vor bani pentru investiții ©0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !