Goana după pământ. În ultimul an s-au făcut tranzacții cât pentru doi ani

De M.B.
4Comentarii
Goana după pământ. În ultimul an s-au făcut tranzacții cât pentru doi ani
Peste 18.000 de tranzacții cu terenuri agricole s-au făcut în județul Arad în ultimul an, mai mult decât în 2014 și 2015 la un loc.

Interesul străinilor pentru terenurile arabile ale arădenilor este tot mai mare, dar numărul total de tranzacții practic a explodat în ultimul an, ceea ce a condus și la creșterea prețurilor. Reprezentanții Direcției Agricole Arad ne-au declarat că de la apariția Legii 17/2014, care le dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, peste 35.000 de tranzacții au fost înregistrate. Din aprilie 2016 și până la 31 iulie 2017 au fost înregistrare, în total, aproximativ 18.000 de achiziții de terenuri, adică mai multe decât în 2014 și 2015 la un loc, în cei doi ani fiind înregistrate 17.000 de tranzacții.

Șeful Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, Ioan Martin, spune că numai săptămâna trecută au fost înregistrate 446 oferte de vânzare. ”Datele noastre arată un interes mult mai mare pentru achiziția de terenuri arabile decât în anii precedenți, ceea ce a condus, inevitabil, la o creștere a prețurilor și arendelor. Un motiv pentru care se cumpără suprafețe însemnate îl poate reprezenta faptul că subvențiile acordate de APIA sunt pe un trend ascendent”, a declarat Ioan Martin.

12.000 euro pe hectar

Prețurile pentru terenurile din zona de șes a județului sunt cuprinse între 8.000 și 12.000 de euro, cele mai scumpe fiind în jurul municipiului Arad și în zonele Curtici, Chișineu-Criș și Sântana. Agenții imobiliari spun că se caută în special suprafețe care pot fi compactate, pentru a fi lucrate cu resurse mai mici. Cel mai bine se vând terenurile de la câmpie, plasate lângă șosele, ușor accesibile.

Prețuri mai mici sunt în zone deluroase, precum Gurahonț, unde un hectar costă de la 2.000 de euro în sus. În medie, hectarul costă 7.000 de euro în județ, cu aproximativ 15 procente mai mult decât în 2016.

Cât controlează străinii?

În acest moment nu există date actualizate privind suprafețele deținute de străini în Arad, însă estimări se pot face. În aprilie 2016, persoane fizice și firme din afara țării aveau în proprietate peste 30.000 de hectare din suprafața arabilă de 350.000 de hectare a județului. Astfel, se poate estima că 40.000 de hectare ar aparține acum străinilor. Această suprafață nu a crescut la fel de mult ca numărul de contracte de vânzare-cumpărare pentru că o parte dintre tranzacții s-au făcut chiar între cetățeni străini.
20% la străini

În realitate, suprafața arabilă controlată de străini este mult mai mare. Firme străine au luat în arendă sau administrează terenuri care nu au fost efectiv achiziționate. Conform unor estimări, ar putea fi vorba de 70.000 de hectare controlate de străini, adică 20 la sută din terenurile agricole ale județului nostru.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor