Grav atentat împotriva Republicii Moldova

De Simion Todoca
4Comentarii
Grav atentat împotriva Republicii Moldova
© Tudor Caracioni Foto: S.T.
Fondatorul Comitetului de inițiativă al Partidului Alianța Noastră România, filiala Arad, Tudor Caracioni, consideră că toate forțele românești, începând cu cei care conduc țara și terminând cu ultimul membru al societății civile, trebuie să riposteze vehement față de semnarea de către liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a decretului de aderare a Transnistriei la Federația Rusă.

„Așa cum arată președintele partidului, Marian Munteanu, acest act reprezintă un grav atentat împotriva Republicii Moldova, căruia trebuie să i se opună toate forțele responsabile de la Chișinău, din România și, mai ales, din așa numitul format 5+2, constituit tocmai pentru a garanta respectarea normelor internaționale la granița de est a Republicii Moldova” spune Tudor Caracioni. Prin vocea liderului Marian Munteanu, „Alianța Noastră România reamintește faptul că formatul 5+2, alcătuit din reprezentanți ai Republicii Moldova, OSCE, Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite și Uniunii Europene, are tocmai rolul de a reglementa, pe cale pașnică, situația creată prin separarea Transnistriei de Republica Moldova, operațiune nerecunoscută și nelegitimată de comunitatea internațională. Din acest motiv, solicităm Ministerului de Externe al României, Guvernului și, în primul rând, instituției prezidențiale să se implice de urgență, pentru a-i activa pe toți partenerii noștri internaționali și, mai ales, pe cei care fac parte din așa-numitul format 5+2.

Facem precizarea că acest grav atentat la independența Republicii Moldova ar fi putut fi evitat dacă, în pregătirea întâlnirii din iunie, de la Berlin, a reprezentanților din formatul 5+2, Ministerul Român al Afacerilor Externe s-ar fi implicat și ar fi reușit să prevină sau să corecteze ulterior afirmațiile extrem de periculoase conform cărora Transnistria ar trebui să beneficieze de un „statut special”. Termenul de„ statut special” este confuz din punctul de vedere al normelor de drept internațional, astfel încât o asemenea idee nu reprezintă altceva decât o inovație juridică cu efecte imprevizibile. Alianța Noastră România face apel la întreaga clasă politică și mai ales la societatea civilă din România și din Republica Moldova pentru a se solidariza și a acționa rapid, în sensul condamnării imediate a documentului ilegal sub aspectul dreptului internațional semnat la Tiraspol de reprezentantul unui regim separatist impus în anii ‘90, în urma primului război hibrid din istoria modernă”.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor