Greu de găsit un lider la PSD

Dacă Geoană nu, atunci cine? Cine ar putea fi omul providenţial care să revigoreze PSD? La începutul anului, numele lui Cristian Diaconescu era pe buzele tuturor.

Ei bine, nu a trecut nicio lună şi „simpaticul” Diaconescu nu mai este cotat cu şanse. De ce? Poate, din cauză că în desele sale apariţii pe micul ecran am rămas cu impresia că, în ciuda carismei, este un om cu un discurs plat, sărac în idei şi, peste toate, nu pare capabil să se impună în faţa atâtor oameni cu veleităţi, mai mult ori mai puţin justificabile, câţi există în PSD.

 Miron Mitrea? Da, el are calităţile unui lider. A probat aceste calităţi atât în activitatea sindicală, cât şi în cadrul partidului, când a coordonat organizaţiile din teritoriu. Numai că Mitrea are în faţa sa două obstacole foarte greu de trecut. Întâi, faptul că a stat „pe tuşă” în ultimul an, neparticipând la viaţa de partid. „Odihna”, impusă, dar şi liber consimţită, l-a adus în situaţia de a pierde influenţa pe care o avea în teritoriu, în favoarea lui Geoană. În al doilea rând, Miron Mitrea târăşte după sine dosarul de corupţie pe care i l-a întocmit DNA. Într-un cuvânt, nu-l văd reuşind să adune mulţi votanţi la congres.

 Adrian Năstase? Indiscutabil, este omul care ar putea să sfinţească locul. Are autoritate, impune respect, are capacitatea de a regândi linia partidului, de a-l reorganiza. Singura problemă a lui Adrian Năstase este chiar Adrian Năstase. Faptul că în cinci ani de zile nu şi-a clarificat statutul – este sau nu este omul corupt, aşa cum scrie pe coperta dosarelor pe care i le-a întocmit DNA. Cum eticheta aceasta a îngălbenit în timp cu înscrisul de „corupt” pe ea, îmi vine greu să cred că Năstase ar fi omul nimerit pentru a prelua cea mai înaltă funcţie în PSD.

 În faţa atâtor candidaturi-problemă, surprinde faptul că numele lui Adrian Severin nu este luat în calcul. Nici el nu s-a arătat dornic de a candida, nici alţii nu l-au îndemnat să se înscrie în cursă. Probabil, faptul că este un democrat convertit la social-democraţie îl ţine mereu la distanţă de posibilitatea de a juca un rol major în PSD. Păcat, pentru că activitatea sa de europarlamentar ni-l arată ca un om politic de calitate.

 Va găsi PSD liderul de calitate, valabil prin sine, bun şi pentru electorat? În opinia mea, puţine şanse. 

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase