Grup 21 / „Sculptura azi în 4 discursuri”

De Vasile Filip
Grup 21 / „Sculptura azi în 4 discursuri”
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 17 iunie, ora 19, la Galeria de Artă „Delta”

Primul eveniment din acest an al G21 este „Sculptura azi 4 discursuri”, expoziţie care se află la a IX-a ediţie, şi va avea vernisajul mâine seară, de la ora 19, la Galeria Naţională de Artă „Delta”.
Dar, iată şi invitaţia organizatorilor pentru acest eveniment:

„Atențiune! Atențiune! Reduceți Viteza!
G21 începe!
stimate doamne și domnișoare, stimați domni,
va adresăm această invitație cu speranța că o să ne revedem la vernisaje și în lunile de desfășurare a expozițiiilor la evenimentele incluse (vor fi anunțate)
G21 /2015 curent alternativ-curent continuu prezintă un grup de artiști în secțiunea On the spot și o serie de expoziții.
În acest an Sculptura azi 4 discursuri este primul eveniment G21.
(17.iunie-17 iulie). Am ajuns la ediția a IX-a în 2015 și continuăm.
sculptura nu reprezintă, ea este!
și o scriu a noua oară: pentru o definiţie a vastului domeniu al sculpturii contemporane facem o radiografie a sculpturii contemporane . Promovăm sculptorii noului val. Începând din 2007 prezentăm anual patru sculptori, patru direcţii şi tot atâtea tendinţe-cardinale, diferite în cadrul aceleiaşi expoziţii, şi totodată diferite faţă de ediţiile precedente.
În această ediție, prin prisma operelor a 4 sculptori, europeni rezidenți în România și români rezidenți în Europa și în România.
Ivo Bakker – Adăpost/Shelter,
Cosmin Cociș – Corpuri de lumină-Corps de lumiere,
Eszter Peter – Silța de hârtie/Alom Csapda,
Michael Wieczorek – Akademos
Miercuri 17 iunie 2015 ora 19 va fi vernisajul expoziţiei, deschisă pentru o lună la Galeria Delta Arad. Înaintea expoziţiei, în iunie are loc Artist in Residence Miniş.
„Termenul de operă de artă se cere uneori înlocuit cu acela de situaţie artistică, ordine artistică renunţând la delimitarea teritoriului ei până la o posibilă confundare cu ordinea naturală(…)Un termen caracterizat printr-o remarcabilă lipsă de precizie este ambientul care se referă la o desfăşurare, la o participare. Arta ambientală poate fi înţeleasă ca un anumit tip de sculptură dar şi o specie de spaţiu arhitectonic şi chiar o acţiune înrudită cu cea teatrală” scria regretatul teoretician şi critic de artă Mihai Drişcu în Despregândirea artistică actuală, sculptura şi structurarea spaţiului, Arta 1973, Bucureşti.
Le Corbusier dă o definiţie mult prea vagă: „sculptura este un spaţiu indicibil”. Definiţiile actuale ale sculpturii nu acoperă satisfăcător multe fapte artistice actuale ce se revendică ca fiind parte integrantă a sa. Care este, astăzi, domeniul sculpturii?

Anamaria Serban
G21 /2015 curent alternativ-curent continuu prezintă un grup de artiști în secțiunea On the spot și o serie de expoziții. În acest an Sculptura azi 4 discursuri este primul eveniment G21.

Un eveniment
-organizat de Asociaţia ”Filiala din Arad a UAP România”, președinte sculptor prof.univ.dr. Dumitru Şerban.
-finanţat de Centrul Municipal Cultural Arad, Primăria Arad, Consiliul Municipal Arad prin proiectul G21 /2015 curent alternativ-curent continuu
-susținut de Asociaţia ”Filiala din Arad a UAP România”, artiştii participanţi, ARTISTS suporting ART, friendlyfairies.
-fondat în 2007 de sculptorii Cosmin Forin Moldovan, Miruna Ioana Moraru, Anamaria Şerban, Tamas Attila Mihail.
-comisari (și curatori și directori) Anamaria Serban şi Cosmin Moldovan.
-director economic Bianca Hociung
-asistent management Oana Popa

Un partener constant al proiectului este Centrul de Creaţie în Arte Vizuale Contemporane al Facultăţii de Arte şi Design Timişoara, UVT ; Facultatea de Design Arad, UAV, prin participarea absolvenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor săi și Asociația PAO Atelier experimental Potoc prin participanți comuni, opere în co-producție și construcție în expoziţiile şi cataloagele noastre în fiecare an.

Ediţiile precedente au fost finanţate de organizatori, artists suporting art, artişti participanţi, Consiliul Municipal Arad, Primăria Arad, ARTMACH şi prieteni cărora dorim să le mulţumim încă o dată şi pe această cale. Deasemenea le mulțumim tuturor,

Sculptura rezistă!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !