Gunoaiele Aradului, în aer!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
Gunoaiele Aradului, în aer!
© FOTO: D.D.
Contractul dintre Polaris şi Municipalitate se încheie luni, 31 octombrie 2016. Prelungirea contractului cu Polaris a fost respinsă în şedinţa CLM de vineri.

Ședință extraordinară cu final neașteptat, vineri, în Consiliul Local Municipal. Aproape totul a mers şnur, s-au aprobat toate proiectele de hotărâre, cu excepţia unuia. Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a picat la vot. E vorba de proiectul „privind unele măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare menajeră în municipiul Arad”. Proiectul a fost propus în contextul în care „la data de 31.10.2016 încetează contractul nr. 22/2004 completat cu actele adiționale nr.1÷13 încheiat cu SC Polaris M. Holding SRL, de concesiune a serviciului public de salubrizare menajeră în Municipiul Arad”.

Practic, Primăria a propus „prelungirea prin act adiţional, a contractului de concesiune nr. 22/30.04.2004, încheiat cu SC Polaris M. Holding SRL, astfel cum a fost modificat prin actele adiţionale succesive nr.1-13, până la data încheierii contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare menajeră de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI-SIGD Judeţul Arad, dar nu mai mult de 31 decembrie 2016”.

După discuţiile iscate pe marginea acestui subiect, proiectul a picat cu 14 voturi „pentru” (PNL+UDMR+consilierul independent Marin Lupaş) şi 6 abţineri (PSD). În condiţiile în care avea nevoie de 16 voturi „pentru” (două treimi) pentru a trece.

Justificarea abţinerii

Adrian Todor a explicat că el şi colegii săi de partid s-au abţinut de la vot din următoarele motive: „Nu există temei legal pentru prelugirea prelungirii contractului cu Polaris. Contractul cu Polaris a avut un termen de opt ani, cu posibilitate de prelungire pe încă patru ani. Lucru care s-a şi întâmplat de fapt. Acum s-a ajuns în situaţia de prelungire a prelungirii. Noi am întrebat dacă există un temei legal şi doamna secretar Stepănescu ne-a spus că nu există un temei legal, există doar un principiu al continuităţii serviciilor publice. Dar că, în acelaşi timp, suntem pasibili de o amendă de 50.000 de lei în solidar. Or, noi nu vrem să răspundem în solidar pentru amendă” – a punctat alesul PSD.

De asemenea, Adrian Todor expune şi motivele care, din punctul său de vedere, au condus la această situaţie: „ADI – sistemul intergat de deşeuri – este într-o întârziere foarte mare. Nimeni nu face demersurile pentru ca acest sistem să fie operabil şi funcţional. O altă problemă este că Legea 952 a fost modificată prin Legea 100/2016 privind concesionarea serviciilor publice care trebuia să aibă norme metodologice la 60 de zile de la intrarea în vigoare. Ceea ce nu s-a întâmplat; normele metodologice nu au fost emise de către Guvernul Cioloş. Atunci, concesionarea serviciului nu se poate face. Suntem în situaţia de a nu putea concesiona serviciul.”

Pesedistul Adrian Todor a mai adus în discuţie o adresă emisă de către Polaris „în care ni se spune foarte clar că ei, începând cu data de 1 noiembrie 2016, intră într-un program de recuperare a pubelelor şi a ceea ce au mai dat, că transmit notificări angajaţilor că îi trimit în şomaj ş.a.m.d. şi, începând cu data de 1 ianuarie 2017, ei încetează contractul cu Primăria.”

Vot reluat, rezultat neschimbat

Explicaţiile, dar mai ales votul celor de la PSD i-au luat prin surprindere pe cei de la putere. Secretarul Municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a atras atenţia asupra gravităţii consecinţelor care decurg din acest vot, explicând că din moment ce contractul dintre Primărie şi Polaris expiră la 31 octombrie, după această dată nu mai există nicio posibilitate de prelugire a contractului dintre părţi. De asemenea, a amintit că neasigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare menajeră poate atrage răspundere penală. Şi a încheiat recomandând revizuirea votului.

Între timp, a fost invitat în şedinţă şi un reprezentant al Polaris pentru a clarifica lucrurile în ceea ce priveşte disponibilitatea firmei de a asigura colectarea deşeurilor menajere după 31 octombrie. Viceprimarul Levente Bognar a propus reluarea votului, iar viceprimarul Călin Bibarţ a suspendat şedinţa pentru cinci minute.

În timpul pauzei, în sală şi-a făcut apariţia Ciprian Tripa, director al Polaris M. Holding Arad. Odată cu reluarea şedinţei, acesta a fost întrebat dacă Polaris doreşte să continue contractul cu Municipalitatea, cu termenele care sunt propuse în proiectul de hotărâre. Răspunsul a fost afirmativ. Dar nu a fost convingător pentru aleşii PSD. Proiectul a fost supus din nou la vot, dar rezultatul a fost acelaşi: 14 voturi „pentru” şi 6 abţineri. Ceea ce înseamnă că, începând de marţi, 1 noiembrie 2016, nu mai are cine să colecteze gunoiul menajer de la populaţie.

Se caută soluţii

„Ne străduim, în continuare, să rezolvăm problema pentru că arădenii nu merită să rămână în gunoaie” – a subliniat viceprimarul Călin Bibarţ. Social-democratul Adrian Todor este optimist: „Eu cred că se va găsi o soluţie. Dar – continuă consilierul PSD -, înainte de a găsi o soluţie, să ni se explice, de ce ni se aduce acest proiect în şedinţă extraordinară de Consiliu Local, cu trei zile înainte de expirarea prelungirii acestui serviciu extrem de important de colectare a deşeurilor.”


UPDATE1

A fost convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă

„Urmare a situației create în această dimineață (vineri-n.r.) prin neaprobarea în Consiliul Local Municipal a măsurilor de asigurare a continuității serviciilor publice de colectare a deșeurilor menajere, respectiv încetarea acestui serviciu începând din 1 noiembrie, a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență” – transmite Primăria Arad, într-un scurt comunicat de presă.

Din Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență fac parte reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Primărie (inclusiv Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă), Poliţia Locală, Poliţia Municipiului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Compania de Transport Public, Compania de Apă, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului). Şedinţa Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență este programată pentru vineri după-masă.

UPDATE2

S-a decis convocarea unei ședințe „de îndată” a CLM

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis convocarea Consiliului Local Municipal Arad într-o „şedinţă publică extraordinară de îndată” pentru sâmbătă, 29 octombrie. Aleşii sunt invitaţi să-şi exprime votul asupra „măsurilor privind asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare menajeră în municipiul Arad”. De asemenea, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis să solicite sprijinul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care urmează să se întrunească în foarte scurt timp la Prefectură.

UPDATE3

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

Convocat, vineri după-masă, la solicitarea Comitetului Municipal, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a analizat starea de fapt și a decis că se impune convocarea „de îndată” a unei ședințe extraordinare a CLM Arad pentru a se stabili măsurile care să asigurea continuitatea furnizării serviciului public de salubrizare menajeră în municipiu. Practic, Comitetul Județean a confirmat decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Așadar… sâmbăta aceasta va fi lucrătoare pentru consilierii locali municipali. Să vedem cum vor vota!