Gunoiul nostru cel de toate zilele

Reactualizat la:
Gunoiul nostru cel de toate zilele
A devenit o regulă ca deşeurile industriale să poposească în mod ilegal în containere de gunoi menajer sau pe câmp. Polaris M Holding trage încă un semnal de alarmă.

N-am învăţat încă să colectăm selectiv gunoiul. Oricât ne pretindem de civilizaţi, nici nu ne trece prin minte că civilizaţia e legată şi de modul în care aruncăm deşeurile, de cantitatea de mâncare pe care o aruncăm la gunoi, de cât cumpărăm şi cât aruncăm. N-am fost şi nu suntem nici pe departe interesaţi de împărţirea gunoiului pe categorii – menajer, hârtie, sticlă, plastic – pentru că, nu-i aşa, de ce am ţine 3-4 plase cu gunoi în casă? Sub nasul nostru fin.

În pofida campaniei iniţiate de ani de zile, a sacilor galbeni împărţiţi la populaţie, a pubelelor special dedicate diferitelor tipuri de gunoi, mai bine de 20% din populaţia Aradului nici nu vrea să audă de o colectare selectivă a gunoiului. Arădenii nu se obosesc cu atâta lucru. Dar se plâng că oraşul e la ani lumină de occident (şi) la acest capitol.

Chiar şi aşa, cel puţin în statistici, cu gunoiul menajer stăm cât de cât bine. Cu cel industrial e jale. Şi vina o poartă aici toţi cei implicaţi începând în primul rând cu cei care îl produc, adică noi, arădenii, şi mergând până la taxele impuse de stat pentru depozitarea deşeurilor şi la taxele percepute de cei care administrează singurul deponeu de gunoi al Aradului.

Lipsa unei campanii furibunde, am spune noi, care să fie iniţiate de autorităţi şi care să te scoată din sărite privind modul în care trebuie aruncate deşeurilor industriale şi tarifele de la groapă au fost dublate, în toţi aceşti ani, de nesimţirea, lipsa educaţiei, proasta creştere a multora dintre arădeni, care fără a se sinchisi să afle cum ar trebui să procedeze în acest caz, aruncă deşeurile industriale (vorbim aici de moloz, în primul rând) pe unde apucă.

Şi când tomberoanele şi containerele de gunoi nu sunt la îndemână, sau când sunt sancţionaţi prin urechere de vecinii sătui de sacii care curg din tomberoane, sau când sunt taxaţi de firma care ridică gunoiul menajer prin neridicarea acelor saci, oir au mult prea mulţi saci cu deşeuri, câmpurile de la marginea Aradului devin perfecte pentru gunoiul lor.

Fără nicio jenă, sacii de moloz poposesc, zi de zi, ceas de ceas, la containerele de gunoi din cartiere, de cele mai multe ori lângă acestea, la capăt de cartier, pe terenurile care deşi au proprietari par a fi ale nimănui. Le poţi vedea şi prin curţile oamenilor de la case (pentru ei descotorosirea de moloz e mai grea), prin curţile instituţiilor (de curând am trecut pe lângă unul dintre spitalele arădene pentru a vedea o curte plină de moloz), pe lângă garduri, pe la colţ de stradă.

Sacii albi, clasici, de moloz, plini ochi cât să poată fi duşi doar până jos, nesimţirea multora dintre locuitorii urbei, care confundă gunoiul menajer cu tomberonul bun pentru orice, sau care transformă câmpuri cu bălării în gropile de gunoi de la marginea oraşului, au ajuns să-i ducă la exasperare şi pe angajaţii Polaris.

Săptămâna trecută aceştia ne-au pus la dispoziţie înregistrări şi fotografii cu arădeni suprinşi aruncând gunoiul industrial la tomberon, imagini care arată situaţia disperată în care s-a ajuns. Mai marii Polaris au tras şi un semnal de alarmă: nu mai aruncaţi gunoiul industrial la containerel de gunoi menajer. În pofida repetatelor apeluri ale reprezentanţilor societăţii care colectează gunoiul menajer şi care atrag atenţia asupra faptului că, prin aruncarea gunoiului din construcţii la cel menajer sunt distruse containerele şi, în plus, ceilalţi cetăţeni nu mai au unde să arunce gunoiul menajer, lucrările nu se îndreaptă ci par să se agraveze odată cu primăvara şi cu demararea lucrărilor de construcţii.

Până când ruşinea nu ne va cuprinde pe noi, arădenii, şi nu ne vom strădui să aruncăm gunoiul acolo unde îi e locul, până când tarifele pentru transportul şi depozitarea deşeurilor industriale nu vor scădea astfel încât ilegalităţile să nu mai fie preferatele tuturor, până atunci vom fi doar un oraş pătat de ruşine şi îngropat în moloz.

În imaginile pe care le-am primit de la SC Polaris M Holding puteţi vedea o mică pată din ruşinea şi mizeria ce cucereşte Aradul. Restul petelor pe care nu vrem să le vedem sunt ascunse în sacii de moloz abandonaţi prin Arad, la gunoiul menajer, pe câmp, în ograda ta.

Taguri: ,


Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor