Gunoiul vine cu ameninţări la Arad

De Alin Gherasim
41Comentarii
Gunoiul vine cu ameninţări la Arad
În urma neînţelegerilor dintre Primărie şi Retim, arădenii au ieşit cel mai prost: sunt ameninţaţi cu amenzi.

ARAD. Operatorul de salubritate care colectează şi transportă deşeurile de pe raza municipiului Arad, dar şi din alte comune şi oraşe cuprinse în zona 1 a judeţului, respectiv Retim, a început să trimită ameninţări către arădeni. În plicurile în care sunt livrate facturile pentru serviciul de colectare a deşeurilor, locuitorii municipiului au mai primit o „surpriză”: o scrisoare în care sunt anunţaţi că, dacă nu colectează deşeurile selectiv, riscă să fie amendaţi.

„În urma verificărilor din teren, am constatat faptul că în recipientele de colectare se depozitează şi alte tipuri de deşeuri decât cele menajere. Nerespectarea regulilor de depozitare a deşeurilor atrage după sine dificultăţi majore în procesul de sortare şi pregătire pentru valorificare sau procesare a deşeurilor. Vă rugăm să respectaţi cu stricteţe regulile de depozitare a deşeurilor aşa cum sunt prevăzute în contractul dumneavoastră de salubritate. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează conform Legii 101/2006 privind serviciul de salubrizare al localităţilor. Amenzile şi penalităţile se stabilesc în baza legilor speciale şi a hotărârilor de consiliu local”, se arată în scrisoarea pe care o primesc arădenii.
După care locuitorii din municipiu primesc sfaturi referitoare la colectarea selectivă: „Este strict interzisă depozitarea în/lângă recipiente a următoarelor tipuri de deşeuri ce nu fac obiectul contractului dumneavoastră de prestări servicii salubrizare: deşeuri voluminoase, deşeuri periculoase, deşeuri electrice, deşeuri din construcţii şi deşeuri vegetale. Aceste deşeuri se preiau de către operatorii autorizaţi. De asemenea, este interzisă depozitarea ambalajelor de sticlă în oricare din recipiente. Ambalajele de sticlă se vor depozita în containere stradale verzi”. Pentru ca, în final, să revină ameninţările: „Vă reamintim în conformitate cu contractul de prestare a serviciului, în cazul în care se constată depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor (adică alte deşeuri decât cele permise în recipientele de colectare sau în proximitatea acestora) vom fi nevoiţi să refuzăm colectarea acestora, urmând ca dumneavoastră să vă asiguraţi de respectarea regulilor de depozitare până la următoarea colectare”.
Această scrisoare a pus pe gânduri mai mulţi arădeni, care ne-au contactat la redacţie şi care ne-au transmis faptul că, şi dacă ar vrea, nu ar avea cum să colecteze selectiv deşeurile. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: pentru că Retim nu a instalat şi containerele stradale. Practic, oamenii sunt ameninţaţi cu amenzi, dar nu li se dă posibilitatea de a arunca sticla la deşeurile corespunzătoare, de a arunca plasticul la locul lui ori hârtia în containerul special amenajat. De ce? Pentru simplul motiv că, cel puţin în zonele de case, nu au fost instalate respectivele containere.

Retim acuză Primăria

Contactaţi pe marginea acestei probleme, reprezentanţii Retim au recunoscut existenţa scrisorii şi spun că ei au o ţintă în ceea ce priveşte colectarea selectivă. Prin contractul semnat pentru zona 1 de colectare a deşeurilor în judeţul Arad, firma s-a angajat că va recicla un procent din deşeurile colectate. Apoi, o altă problemă ar fi provocată de Primăria Arad, care nu a alocat spaţiul pentru amplasarea containerelor. „Potrivit proiectului, recipientele trebuie puse la dispoziţie de către autoritatea contractantă. Ulterior, primăriile trebuie să pună la dispoziţie locaţii pentru containerele respective. O parte dintre primăriile din judeţ ne-au oferit aceste locuri, altele nu. Nu putem să amplasăm containerele unde ne taie capul, riscăm să primim amenzi. Oamenii care au nelămuriri ar trebui să caute răspunsuri la Primăria Arad”, ne-a spus Ovidiu Petoi, director în cadrul Retim.

Primăria reacţionează

Am mers pe fir şi am contactat şi reprezentanţii municipalităţii, arătaţi cu degetul de către cei de la Retim. Aceştia spun că, într-adevăr, au primit solicitări de la compania de colectare a deşeurilor. Iar aceste solicitări sunt în curs de rezolvare. „În acest moment au fost stabilite primele 60 de locaţii unde urmează să fie amplasate containerele pentru colectarea selectivă. Săptămâna aceasta se vor realiza marcajele şi vor fi montate indicatoarele specifice, solicitate de Poliţia Municipiului Arad”, ne-a anunţat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Aşadar, în viitorul apropiat arădenii vor avea unde să arunce deşeurile reciclabile.

Fără amenzi

În ceea ce priveşte riscul ca arădenii să fie amendaţi, se pare că acest lucru nu se va întâmpla. Mai ales că sancţiunile ar trebui date de Poliţia Locală, care este direcţie în subordinea Primăriei Arad. Este greu de crezut faptul că, datorită întârzierilor cauzate de Primărie, poliţiştii locali, angajaţi ai Primăriei, vor împărţi amenzi arădenilor.41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor