„Haine” noi la Mănăstirea Gai

2Comentarii
„Haine” noi la Mănăstirea Gai
ARAD – Noua biserică a Mănăstirii Gai, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, se pictează în tehnică fresco.

La 1 decembrie 2002 se punea piatra de temelie a noii biserici din Mănăstirea Gai, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, şi tot din acea iarnă au început lucrările de construcţii. „Anul trecut, în octombrie, – ne spunea părintele ieromonah Cleopa – sfântul lăcaş era ridicat, tencuit pe exterior şi pregătit, în interior, pentru pictură”. Pictură care a avea să prindă contur de luna trecută, când o echipă de tineri artişti, conduşi de maestrul Petru Botezatu, a început să aşeze„haina sfântă” pe bolţile bisericii.

Am fost şi noi martori, pentru un ceas, la acest „moment” important din istoria edificării noului loc de rugăciune şi închinare din mănăstirea Aradului. Şi pentru că arta cere sacrificii, am urcat cu teamă şi cu sfială peste 50 de metri, pe scările improvizate, printre numeroşii piloni de brad care suţin schelele, până la bolta din turn unde picta maestrul şi câţiva dintre discipolii săi: Mihuţ Adrian, Ola Ionuţ, Oanţă Mihai.

Efortul a fost răsplătit pentru că am văzut imaginile de aproape, cum prea puţini au şansa să le admire. Pe centrul boltei este deja pictat Iisus Hristos Pantocrator, Atotţiitorul, poleit cu diademă aurită, înconjurat de îngeri şi alte puteri cereşti, după care urmează un registru cu prooroci din Vechiul Testament. „În momentul de faţă – ne-a informat pictorul Petru Botezatu – lucrăm la un registru cu cei 12, apostoli în poziţie de predică, şi continuăm cu alt registru pentru a ajunge la baza turlei”. La bolta Maicii Domnului, Cora Botezatu, soţia artistului, împreună cu ucenicele – Rad Ioana şi Anteraş Alexandra – pun pe cupolă foiţa de aur. De asemenea au fost terminate bolţile de la absidele laterale şi câteva arcuri. Despre lucrarea, făcută în tehnică fresco, Petru Botezatu spune că „după ce ne dăm jos de pe schele, vedem ce am făcut”. „Acum lucrăm pe experienţă – a continuat maestrul – trebuie să ne imaginăm cum va arăta de jos. Va apărea ca o biserică ortodoxă de sorginte bizantină, urmând în mod deosebit iconografia picturii estice, care este ghidul nostru principal”.

Cum într-o biserică frumoasă nu poţi să ai decât o intrare pe măsură, i-a găsit la lucru aici pe Ţica Corel Beniamin cu tatăl său Ţica Vasile, care fac scările, pardoseala, lambriul; totul din piatră naturală, după inspiraţie de artă bizantină. Iar după ce se vor monta capitelele din bronz, ei vor îmbrăca, în marmoră, coloanele.

Şi pentru că totul se află în complexul mănăstirii, este în lucru şi o poartă de intrare în aşezământul monahal, înaltă de 30 de metri, cu clopotniţă.

V.F.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor