Hărţile tipărite în maghiară, motiv de scandal la Arad

De Alin Gherasim
25Comentarii
Hărţile tipărite în maghiară, motiv de scandal la Arad
© Scandal în CJA pe tema hărţilor în maghiară FOTO: JA
Limba maghiară a creat dispute în Consiliul Judeţean, iar preţul materialelor promoţionale pare suspect de mare.

Consiliul Judeţean Arad a decis că este momentul ca obiectivele turistice ale judeţului nostru să fie subiectul unor materiale de promovare, aşa că a întocmit un proiect de hotărâre în care se vorbeşte despre alocarea sumei de 130.000 de lei pentru achiziţionarea acestor materiale. Chiar dacă nu părea un punct „fierbinte” pentru consilierii judeţeni, s-a dovedit a fi. Primul care a intervenit pe subiect a fost consilierul Tamas Pero, de la UDMR. „Am un amendament la acest proiect de hotărâre. Propun ca 10 la sută din totalul hărţilor ce vor fi tipărite să fie în limba maghiară”, a spus Pero. „De unde aţi scos acest procent?”, a întrebat imediat consilierul Gheorghe Sabău. „Acesta este procentul de populaţie maghiară din judeţul Arad”, s-a scăpat udemeristul, care a fost ajutat imediat de preşedintele Iustin Cionca: „nu este vorba despre populaţia minoritară din judeţul Arad, ci despre faptul că majoritatea turiştilor care vizitează judeţul nostru vin din Ungaria. Ca atare, eu propune ca 20 la sută din totalul hărţilor să fie în limba maghiară”. Acesta a mai precizat că hărţile vor fi bilingve, în română-maghiară şi română-engleză. În discuţie a intrat şi consilierul Cristian Gavra, acesta spunând că „avem turişti şi din Italia sau Germania. Să tipărim atunci hărţi şi în aceste limbi”. „Probabil că turiştii din Italia şi Germania ştiu engleză”, a replicat Cionca. „Şi ungurii nu ştiu engleză?”, a venit întrebarea lui Gavra.

Preţurile?

Dacă vorbim despre suma alocată pentru achiziţia de materiale promoţionale, aceasta nu este chiar mică. CJA a alocat 130.000 de lei pentru hărţi cu obiectivele turistice ale judeţului, blocnotes-uri, tricouri sau clipboard-uri. „Domnule preşedinte, această sumă mi se pare exagerată, ţinând cont de faptul că Staţiunea Moneasa a primit în acest an de la Consiliul Judeţean suma de 80.000 de lei. 130.000 de lei mi se pare o sumă foarte mare pentru hărţi turistice”, a punctat consilierul Cristian Ispravnic. Cel care a vorbit despre achiziţie a fost Andrei Ando, director în cadrul CJA: „Ne-am propus să tipărim 10.000 de hărţi cu traseele şi obiectivele turistice ale judeţului Arad, preţul de piaţă fiind de 0,97 euro pe bucată. Vom achiziţiona şi 50 de clipboard-uri, preţul de piaţă fiind de 24 de euro pe bucată”, a explicat Ando. În ceea ce priveşte preţul hărţilor, nu ne putem pronunţa.

Dar dacă vorbim despre clipboard-uri, preţul pare exorbitant, ţinând cont că un clipboard costă în librăriile din Arad vreo 9 lei, adică 2 euro. Să zicem că preţul ar fi triplu deoarece produsele vor fi personalizate. Dar ajungem la 6 euro, nu la 24. „Noi credem că preţul va mai scădea în urma licitaţiei care va fi organizată”, a precizat Ando.

Votul

După aceste explicaţii, s-a trecut la vot. Chiar dacă opoziţia s-a abţinut, proiectul de hotărâre a trecut cu majoritatea consilierilor de la putere, fiind adoptat cu tot cu amendamentul care propune ca 2.000 de hărţi din cele 10.000 să fie tipărite în limba maghiară.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor