Hoţii au pus ochii pe…artă

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:
2Comentarii
Hoţii au pus ochii pe…artă
Galeria de Artă Alfa a căzut şi ea victimă hoților de metale din municipiul nostru.

După monumente funerare și plăcuțe comemorative din bronz, a venit rândul ca hoții să își îndrepte atenția asupra…artei. Lucrul acesta, însă, nu trebuie înțeles greșit. Hoții nu s-au îndreptat către galeriile de artă pentru a le admira exponatele, ci pentru a „procura” elemente din metale ce pot fi valorificate.

Hoții și…Arta!

Victimă a căzut Galeria Alfa din centrul municipiului Arad, situată chiar pe Bulevardul Revoluției, la o aruncătură de băț de Palatul Administrativ. Aici, hoții au găsit aici elemente de cupru amplasate pe fațada clădirii, pe care le-au sustras în vederea valorificării metalului. Decorațiunile din cupru ce au dispărut în ultimele două săptămâni au fost amplasate acolo în anul 1965, când Galeria de Artă Alfa și-a deschis ușile.

De dinainte de Rusalii

Conform declarațiilor celei ce se îngrijește de ani buni de galeria de artă, hoții au început să ia bucăți de cupru de pe fațadă încă de la sfârșitul lunii mai, de dinainte de sărbătoarea Rusaliilor. Aceasta a spus că după întoarcerea din micul concediu de Rusalii, a observat că bucăți din decorațiile de cupru de pe fațadă lipsesc, raportând acest lucru superiorilor din Primărie, galeria de artă aparținând conducerii orașului.

Nu s-au lăsat

De atunci, hoții au continuat să fure „pe bucăți” din galerie. Au furat până și fâșiile din cupru ce stăteau la îmbinăturile vitrinei. Isprava hoților a culminat, însă, la sfârșitul săptămânii trecute, când litera Alfa de pe fațada galeriei a dispărut în totalitate. „Nu se vor opri până nu vor lua tot, asta e clar. Cel mai probabil sunt aceiași oameni care au luat și celelalte bucăți” – concluzionează îngrijitoarea galeriei.

Ce spune Primăria

Contactați, cei de la Primăria Municipiului Arad, instituție ce are în proprietate Galeria de Artă Alfa, au declarat pentru Jurnal Arădea/ aradon.ro prin Ralu Cotrău, purtător de cuvânt, că „încă din 1995, prin Hotărâre de CLM (HCLM 57/1995 – n.red.) s-a aprobat darea în folosință gratuită a Galeriei de Artă Alfa către Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Arad”. Aceasta a adăugat că „în calitate de locatar, UAP este cea care răspunde de stricăciunile și pierderile provocate, incendii și uzurpări și are obligația să folosească spațiul respectiv ca un bun proprietar”.

Plângere la Poliție

Agent șef adjunct de poliție Claudia Iuga, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, a declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro despre incidentul de la Galeria Alfa că „în cursul acestei luni, la sediul IPJ Arad, a fost depusă o sesizare în acest sens”. Aceasta a adăugat că „se fac verificări pentru identificarea autorului și tragerea acestuia la răspundere.

„Rămânem cu sesizările”

În timp ce Primăria Municipiului Arad se absolvă de vină menţionând hotărârea de Consiliu Local ce arată că Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) este responsabilă de administrarea clădirii, aceștia din urmă declară prin Dumitru Șerban, președintele filialei arădene a UAP, că „nu e primul obiectiv al Uniunii atacat de hoți. Ne-au spart atelierele de la Pădurice, de unde au furat materialele. Operele de artă, spre bucuria noastră, nu i-au interesat”.

Acesta a mai declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro că au făcut sesizări la Primărie și la Poliție: „au venit polițiștii, au făcut constatare, a doua zi au venit din nou, au făcut iar constatare. Rămânem cu sesizările și constatările”. Faptul că au fost sesizate organele legii a fost confirmat de către Agent șef adjunct Claudia Iuga, purtător de cuvânt al IJP Arad, care a menționat și că „se fac verificări pentru identificarea autorului și tragerea acestuia la răspundere”.

Între timp, așteptare

Până când hoții vor fi prinși, nu putem decât să stăm și să așteptăm. Fie așteptăm să fie prinși și pedepsiți făptașii, fie așteptăm ca aceștia să „opereze” din nou în cele două cimitire arădene, la vreo statuie din oraș, ori din nou pe Bulevard. Cât va mai dura toată această idilă a hoților cu metalele prețioase, nederanjată de nimeni, rămâne de văzut.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor