Ianuarie 26, arc peste timp

De Simion Todoca
Simion Todoca
Simion Todoca
Pe 26 ianuarie este ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu. Televiziunile vor transmite câteva minute de la mormântul lui şi al soţiei sale, unde se vor aduna câţiva nostalgici.

Aceştia vor da declaraţii despre cum românii trăiau mai bine pe vremea răposatului, pe când tot românul avea un loc de muncă, iar ţara nu era vândută străinilor. Celor care aduc ca argument statistica- suntem mult departe de nivelul de trai de dinainte de 1989- le reamintesc un episod petrecut la Arad, cu ocazia unui 26 ianuarie. Nu îmi reamintesc exact anul, cred că prin 1983 era. La Teatrul de Stat Arad era fierbere, pe 26 ianuarie urma să aibă loc, în sala mare, un megaspectacol omagial, la care era dată ca şi sigură prezenţa lui Ceauşescu şi a soţiei sale.

Pe când se pregătea vizionarea spectacolului, nu se ştie din ce cauză, dar, probabil, din cauza condiţiilor meteo groaznice, a căzut curentul în tot oraşul. Conducătorii de atunci ai partidului au adus în mare grabă un generator pe combustibil lichid, repetiţia generală s-a desfăşurat în condiţii optime, iar generatorul, deşi pana de curent fusese rezolvată, a fost păstrat acolo, ca nu cumva, Doamne, Fereşte, să se întâmple vreun pocinog în timpul spectacolului. În cele din urmă, Ceauşescu nu a mai venit. Între timp, s-a petrecut o cumplită tragedie : la maternitate a căzut curentul, iar cum generator nu exista, pentru că fusese dus…la teatru, mai mulţi bebeluşi au murit în incubatoare !Desigur, totul s-a muşamalizat, oficial nu a „transpirat nimic”, dar, în cele din urmă, tot s-a aflat.

De asta şi de multe altele, deşi nivelul de trai de acum este mult sub cel din epoca Ceauşescu, nu mi-aşi dori să revenim la acele vremuri. Din păcate, multe stafii de atunci încă mai bântuie : în urmă cu nu mulţi ani, într-un salon supraaglomerat de la Spitalul Judeţean Arad, bolnavii se sufocau la peste 35 de grade Celsius, pentru că nu exista aer condiţionat. Unul dintre slujbaşi a găsit în acte că o instalaţie nou nouţă, proaspăt achiziţionată, era în magazie, respectiv în pivniţă. A primit ordin să o monteze, dar în pivniţă era o ruginitură făcută praf, iar instalaţia nouă a fost depistată acasă la unul dintre ştabi! Desigur, cazul s-a muşamalizat, ştabul a demontat instalaţia de la el de acasă, iar meseriaşii au montat-o la spital. Bine că nu a murit nimeni, iar prejudiciul a fost recuperat. Ba mai mult, ca o treabă drăguţă, individul a pretins că, de milă pentru amărâţii de pacienţi, a donat o instalaţie de aer condiţionat pe care o avea într-o anexă a gospodăriei proprii !

„Ca şi pe vremuri, partidul-altul decât PCR- a muşamalizat cazul, apărându-şi omul, mai ales că nu a murit nimeni”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !