Ilegalități cu muncitorii străini!

De Andreea Pintea
3Comentarii
Ilegalități cu muncitorii străini!
90% din angajatorii verificați nu respectă legislația în ceea ce privește muncitorii din zona non Uniunea Europeană.

ARAD. Încadrarea pe piața muncii a muncitorilor străini, cei din zonele non UE, nu este una facilă, iar angajatorii se pare că nu cunosc întrutotul legislația în acest sens. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a derulat în perioada 14-18 noiembrie o campanie de informare și control, iar surpriza a fost ca în peste 90% dintre cazuri să se constate nereguli.

„În perioada 14 – 18 noiembrie 2019, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au luat parte la Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii de pe raza județului Arad respectă prevederile legale cu privire la încadrarea cetățenilor străini pe piața muncii din România. Campania s-a derulat la nivel național, sub coordonarea Inspecției Muncii și a avut, ca de fiecare dată, un dublu rol, atât de informare cât și de control. Angajatorilor li s-a readus în atenție că au obligația să obțină aviz de angajare de la Serviciul pentru Imigrări al Județului Arad, înainte de încheierea contractului individual de muncă și evident, înainte de primirea la muncă a cetățenilor străini non UE. Deși timpul dedicat acțiunii a fost relativ limitat, inspectorii de muncă au reușit în cele cinci zile de campanie să verifice un număr semnificativ de angajatori. S-a urmărit cu precădere identificarea cazurilor de muncă nedeclarată prestată de străini, dacă acestora le este garantat în plată salariului de bază minim brut pe țară precum și dacă sunt respectate dispozițiile legale care reglementează timpul de muncă și de odihnă”, a transmite inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.

În urma controlului s-a constatat că 90% din angajatorii verificați erau oarecum în ilegalitate, având diferite neconformități. „Apreciem că este nevoie de mai multă aprofundare și implicare, atât din partea angajatorilor cât și a lucrătorilor, care să asigure creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța respectării prevederilor legale care reglementează angajarea străinilor pe piața muncii. În acest sens, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri necesar a fi duse la îndeplinire în termenul stabilit, pentru diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României”, a mai spus Isac.

Amenzi de mii de lei

Angajatorii care au fost controlați și care nu vor duce la îndeplinirea măsurilor dispuse de ITM Arad riscă amenzi deloc de neglijat, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor