IMM-urile au trecut automat la 16%

ARAD – Finanţele au decis în mod automat că microîntreprinderile vor plăti impozit de 16%.

La patru zile după ce termenul de depunere al primelor declaraţii fiscale din acest an a exiperat, Agenţia Naţională pentru Administrarea Finanţelelor a făcut precizări în ceea ce-i priveşte pe microîntreprinzători. Patronii de IMM-uri s-au văzut în imposibilitatea de a ştii care variantă de impozitare li se va aplica din acest an, cea de trei procente sau cea de 16%. Incertitudinile au apărut după ce sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi, a avut o aplicabilitate limitată în timp, respectiv până la data de 31 decembrie 2009.

În asemenea condiţii, prevederile titlului IV Cod Fiscl „Impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, normele metodologice de aplicare corespunzătoare, precum şi alte prevederi incidente acestui sistem, nu au mai produs efecte juridice de la 1 ianuarie 2010. Finanţele „Vectorul fiscal al contribuabililor care, la 31.12.2009 erau înregistraţi în evidenţele fiscale ca plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, se modifică, din oficiu, începând cu 01.02.2010, de către organul fiscal competent”, este decizia luată de către Ministerul Finanţelor.

În acest context, începând cu obligaţiile aferente lunii ianuarie 2010, cu termen de declarare 25.02.2010, contribuabilii care, la 31.12.2009 erau înregistraţi în evidenţele fiscale ca plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor se înregistrează ca plătitori de impozit pe profit iar pentru plata impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii se înregistrează din oficiu luna calendaristică drept perioadă fiscală.

„Pentru modificarea din oficiu se utilizează o aplicaţie informatică, motiv pentru care contribuabilii în cauză nu au obligaţia depunerii formularului 010”, ne-a explicat Călin Arusti, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.

JA-A.P.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase