Improvizațiile pot fi fatale!

De Andreea Pintea
1Comentariu
Improvizațiile pot fi fatale!
Tragediile provocate de aparatele electrice în sezonul rece pot fi evitate dacă se evită improvizațiile.

Apropierea sezonului rece readuce în actualitate riscul improvizațiilor electrice. În acest context, reprezentanții E.ON România atrag atenția arădenilor să își verifice periodic instalațiile electrice, apelând numai la personalul autorizat.

„Odată cu trecerea la sezonul rece, din dorinţa de a mai adăuga câteva grade la temperatura din locuinţe, mulţi români apelează la aparate de încălzit electrice. Din păcate, «inventivitatea» unora duce la tragedii, fie că vorbim de decese cauzate de reșouri improvizate, fie de intoxicaţii în urma unor incendii provocate de scurtcircuite la instalația electrică supraîncărcată”, au amintit reprezentanții E.ON.

Pentru a evita situațiile cu posibil final trafic, specialiștii din cadrul Delgaz un făcut o „Biblie” cu zece reguli minime: 1. Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate; 2. Nu alimentaţi mai multe receptoare de putere mare din aceeaşi priză (circuit); 3. Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă; 4. Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat; 5. Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat; 6. Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate; 7. La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional; 8. Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; 9. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului; 10. Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate.

Atenție la consumatori

Cei de la Delgaz au mai atras atenția și asupra faptul că „dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii”.

Fără meșteri „de ocazie”

Nu în ultimul rând, E.ON amintește că „orice intervenţie asupra instalaţiilor electrice trebuie realizată doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de si-guranţă. Solicitarea serviciilor unor «meşteri de ocazie», chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor