În pregătire: „România următorilor 100 de ani”

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
2Comentarii
În pregătire: „România următorilor 100 de ani”
Se fac ultimele pregătiri pentru „Festivalul de științe umaniste, ediția a IV-a”, ce va avea loc la Arad, în perioada 19-22 aprilie 2018.

Vine festivalul. În organizarea Centrului Municipal de Cultură Arad, în perioada 19-22 aprilie va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Științe Umaniste. Şi-au scris istoria până acum în cadrul festivalului ediţiile anterioare „Despre libertate” (în 2015), „Despre adevăr” (în 2016) și „Despre rău” (2017). Anul acesta, tema întâlnirilor publice este „România următorilor 100 de ani” şi, ca și la celelalte ediții, conferințele și evenimentele publice programate pe perioada festivalului vor fi susținute de personalități de prestigiu, autori importanți, profesioniști recunoscuți ai breslei în care activează, intelectuali care au exercițiul evenimentului cu public.

„Invitații confirmați pentru ediția din acest an sunt universitarii Adrian Papahagi și Mircea Mihăieș, filosoful Horia-Roman Patapievici, sociologii Vasile Dâncu și Sebastian Lăzăroiu, jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu”, este informaţia furnizată de organizatorii evenimentului.

Şi tot de la aceştia aflăm că „aleasă în contextul celebrării Centenarului Unirii, tema ediției 2018 propune un forum de dezbatere intelectuală care să deslușească, privind spre trecut și concentrați pe prezent, un posibil viitor al României. Care sunt premisele bune ale dezvoltării noastre ca stat și ca națiune, care sunt ideile greșite de care e nevoie să ne lepădăm, încotro trebuie să privim pentru a identifica pericolele și șansele noastre, iată câteva dintre întrebările la care conferențiarii invitați vor încerca să dea un răspuns”.

O coloană fără sfârşit

Afișul festivalului preia schița în cerneală a Coloanei fără sfârșit, desenată de Constantin Brâncuși în vara anului 1937, pe o fotografie reprezentând viitorul amplasament din Târgu-Jiu și realizată, în aceeași vară, de inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan, constructorul Coloanei.
„Alegerea imaginii de afiș orientează cumva întregul eveniment. Anume, privind către o realitate trecută, una însă care ne-a fundamentat prezentul, să-i suprapunem schița, posibil vizionară, a unui viitor coerent cu trecutul și cu prezentul nostru, dar poate mai ambițios, mai redutabil”, ne destăinuie curatorul festivalului, Cătălin Lazurca.

Intrarea liberă

Conferințele vor avea loc în sala Cinematografului Arta. Festivalul de științe umaniste este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu Grupul pentru Management și Mediere Culturală, programul urmând a fi făcut public în curând. Până atunci, vestea bună e că intrarea va fi liberă la toate evenimentele.

3-romania-ultimilor-100-de-ani2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor