În România, ursuleții orfani sunt ajutați să se întoarcă în sălbăticie, la singurul astfel de centru din Europa

De A.M.
În România, ursuleții orfani sunt ajutați să se întoarcă în sălbăticie, la singurul astfel de centru din Europa
© foto: Pixabay
În România, în Munții Hășmaș, se află singurul centru din Europa destinat reabilitării ursuleților orfani, astfel încât aceștia să dobândească abilități necesare supraviețuirii pe cont propriu.

În anul 2004, în România a fost înființat un centru destinat reabilitării ursuleților orfani. Proiectul a luat naștere după ce tatăl inițiatorului acestui program a adus acasă trei puiuți de urs, salvați după ce un buldozer le-a distrus bârlogul, relatează Green Report. Astfel, a fost creat singurul centru destinat reabilitării ursuleților orfani din Europa.

Orfelinatul ursuleților, situat la marginea Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, se întinde pe 20 de hectare și poate găzdui 20 de ursuleți orfani simultan. Din 2004 până în prezent, aproape 150 de ursuleți au deprins aici abilitățile necesare supraviețuirii în libertate, pe cont propriu.

Leonardo Bereczky, inițiatorul proiectului, a deveni între timp lider mondial în reabilitarea ursului brun, furnizând informații vitale despre această specie.

Gabriel Galgoczy, partenerul lui Leonardo, se ocupă nu numai de îngrijirea animalelor, ci și de filmarea activității acestora, astfel încât munca lor și viața ursuleților să fie cunoscute de cât mai mulți oameni.

Puiuții de urs rămân orfani din cauza tăierilor de păduri, din cauza accidentelor feroviare sau auto, dar și din cauza braconajului sau a vânatului (pentru carne, trofeu ori blană). Ursoaicele fug, speriate, însă puiuții lor care nu pot alerga la fel de repede sunt lăsați în urmă.

Alternativa centrului de reabilitare a ursuleților orfani? Viața în captivitate, la grădini zoologice sau la circ.

În momentul de față, la orfelinatul ursuleților se află zece pui – șapte au puțin peste un an, iar trei dintre ei nu au mai mult de câteva săptămâni. Reabilitarea acestora presupune un contact minim cu omul și durează cca. doi ani. Sunt hrăniți, supravegheați și protejați atunci când este cazul. Odată ce puiuții trec la hrana solidă, hrănirea lor se face cu ajutorul dronelor.

Într-un final, ursuleții sunt eliberați în natură când sunt pregătiți pentru acest pas, Leonardo Bereczky mărturisind că nu simte o satisfacție mai mare decât cea pe care o are atunci când vede toate țarcurile goale.

Puteți afla mai multe despre acest proiect, aici.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !