„Înainte de a fi rrom sunt român”

De Andreea Pintea
4Comentarii
„Înainte de a fi rrom sunt român”
Consilierul de stat Dana Varga a dezbătut la Arad strategia pentru integrarea minorității rrome.

Problema integrării minorității rrome a fost intens dezbătută într-o întâlnire regională ce s-a desfășurat la Instituția Prefectului Arad în prezența consilierului de stat din cadrul cancelariei Primului ministru, Dana Varga.

„Strategia de îmbunătățire a situației rromilor este în dezbatere publică pentru a găsi o altă formă de abordare, de a o pune în aplicare, pentru că așa cum știți actualul Guvern din care fac parte fiind în funcția de consilier de stat, și-a asumat prin Programul de Guvernare ca una dintre priorități și problematica integrării minorității rromilor. În acest context, s-a hotărât ca noua strategie pentru perioada 2020-2025 să intre pentru prima dată într-o dezbatere publică la nivel de regiuni, prin organizarea întâlnirilor la Instituțiile Prefecților. Astăzi (n.r – marți, 11 iunie) au participat reprezentanții județelor Caraș, Timiș, Hunedoara, Arad”, a explicat consilierul de stat.

Abateri și sancțiuni

În ceea ce privește aplicarea strategiei, consilierul de stat a punctat: „Planul de măsuri și vechea strategie nu a fost o Hotărâre de Guvern și a fost percepută ca o scrisoare pierdută. Planul de măsuri nu a fost luat în serios, ceea ce e foarte grav. În vechea strategie nu au existat măsuri ce se puteau lua împotriva celor ce nu o respectau. În noua strategie vor fi consecințe administrative pentru cei care nu o vor aplica”. De asemenea, consilierul de stat a mai arătat că ar fi important ca strategia pentru rromi să fie inclusă într-un program de dezvoltare național, asigurându-se o parte de bugetare.

Problema educației civice

În ceea ce privesc problemele comunității rrome, Dana Varga a recunoscut că „problema cea mai mare a rromilor este că după 30 de ani de democrație încă n-au înțeles din păcate, comunitățile defavorizate, nu doar rromii, că ne dezvoltăm continuu și că prioritate pentru a ne integra și a trăi într-o Românie frumoasă sunt educația, sănătatea și locurile de muncă. Aici mi-aș dori ca să înțelegem că înainte de orice, noi, ca minoritate avem și obligații. Lipsește în comunitatea rromă și poate că e și vina liderilor sau a autorităților locale, educația civică”.

Asumarea minorităților

În final, consilierul de stat Dana Varga a ținut să transmită un mesaj cât se poate de direct: „A venit momentul, în primul rând dacă ne dorim dezvoltare, să recunoaștem, noi, ca țară, că și rromii au contribuit de-a lungul anilor la dezvoltarea României. Să acceptăm că rromii fac parte din națiunea și poporul român. Noi singuri, ca etnici, nu ne putem dezvolta. Noi ne identificăm cu țara în care ne-am născut. Înainte de a fi rromi suntem români!”4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor