„Înapoi la origini”, la Ghiba Birta

De Eugen Rogojan
„Înapoi la origini”, la Ghiba Birta
Concursul interjudețean „Înapoi la origini” s-a desfășurat săptămâna aceasta, la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad.

Activitățile extracurriculare de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad au fost completate în anul școlar 2017-2018 prin desfășurarea concursului „Înapoi la origini”, ediția a IV-a, realizat în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.

Proiectul educativ „Înapoi la origini” este un concurs de dezvoltare personală și culturală, destinat elevilor din învățământul gimnazial și liceal. Prin continuitate, concursul stabilește importanța pe care trebuie să o acordăm manifestărilor culturale de tip informal, ca perspectivă a demersului educațional, întrucât, ceea ce este consfințit de tradiție capătă o autoritate ce influențează comportamentul și felul nostru de a gândi în timp.

Obiceiurile și tradițiile se metamorfozează de-a lungul timpul, își reconfigurează modul de manifestare, unele mai încet, altele mai repede, după cum se schimbă mentalitățile pe care le oglindesc și modul nostru de a ne raporta la existență. Niciun obicei nu apare din neant, așa cum niciun obicei nu se pierde în neant. Pornind de la această premisă, proiectul nu și-a propus doar să ofere spectacolul tradițiilor de altădată, ci și să dezvăluie ultimele avataruri ale acestora, așa cum sunt întâlnite în contextul lumii contemporane.

Derularea tuturor activităților din concurs s-a bucurat de o prezență foarte numeroasă, de implicarea exemplară a gazdelor, dar mai ales de entuziasmul și de bucuria concurenților, elevi provenind de la 23 de școli din 6 județe. Interesul tinerei generații pentru cultura populară a infirmat clișeul conform căruia tinerii au ca unică zonă de interes lumea virtuală creată de tehnologia modernă. Activitățile din sala festivă, care era neîncăpătoare, s-au prelungit și în curtea colegiului, unde elevi și profesori au încins hore, în costume populare, ca la o adevărată sărbătoare. Și pentru că tot a fost sărbătoare, nu au lipsit delicioase bucate tradiționale, precum celebra pită de Pecica, virșlii de Orăștie, salamul de Nădlac, colacul miresei și multe altele, preparate după rețete din vremurile vechi.

Ediția cu numărul patru i-a avut ca și câștigători pe cei de la Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” din Chișineu Criș, la secțiunea Participare directă, respectiv pe cei de la Colegiul Tehnic Electrotimiș din Timișoara, la secțiunea participare indirectă.

„Munca de organizare desfășurată de inițiatoarea proiectului, doamna bibliotecar Lidia Bidon, a fost răsplătită realmente de un succes binemeritat. A fost o efervescență culturală și emoțională maxime în ziua derulării concursului, ne-am bucurat împreună de schimbul de experiențe, s-au creat legături afective între participanți. Valorizăm trecutul și suntem preocupați să aducem tradițiile în actualitate, să prețuim portul și tradițiile populare, care ne definesc”, spune prof. Eugenia Groșan, directorul colegiului.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !