Inaugurare printre lacrimi

14Comentarii
Inaugurare printre lacrimi
O parte dintre locatarii blocului social de pe strada Frunzei, nemulţumiţi de ce au primit.  Video

Arad – Autorităţile locale din Arad au inaugurat, astăzi, un bloc cu 30 de apartamente, din care 25 cu o cameră şi cinci cu două camere, destinat persoanelor evacuate din casele retrocedate.

Primăria a investit aici 18 miliarde de lei vechi, în timp ce trei miliarde au provenit de la Fondul Naţional de Dezvoltare, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei. Imobilul, un fost cămin de nefamilişti al unei societăţi comerciale, a fost achiziţionat de municipalitate în urmă cu doi ani, pentru amenajarea unor locuinţe sociale.

„Aici nu e loterie”

Trebuie spus însă că nu toţi cei care şi-au luat în primire casele au fost mulţumiţi de modul în care s-a făcut atribuirea şi nici de spaţiul pus la dispoziţie. Oamenii au început să vocifereze încă înainte de tragerea la sorţi.

„Din punctul meu de vedere nu e bine că se trage la sorţi. Aici nu ne putem juca cu viaţa şi sănătatea unui om. Aici nu e loterie. Cei de la Primărie ar trebui să aibă în vedere vârsta şi bolile pe care le are o persoană, eu având cardiopatie ischemică şi astm bronşic, mă nenorocesc dacă mă trimit la etajul trei sau patru”, ne-a spus Petre Cociuba, un pensionar de 76 de ani, parcă presimţind faptul că „norocul” îl va trimite la un etaj superior. În urma tragerii la sorţi, avea să constate că apartamentul 16, pe care l-a ales, se află tocmai la trei. 

O altă nemulţumire a oamenilor a fost în legătură cu numărul de camere al locuinţei. Gyurgyevca Reinhardt, mama unuia dintre beneficiarii investiţiei făcute de Primărie, susţine că, trei persoane fiind în familie, i s-ar fi promis două camere.

„Suntem trei persoane în familie, dar cu toate acestea vedem că ni s-a tăiat o cameră. Din cauza stării de sănătate, trebuind să fac tot timpul tratament. Nu putem sta toţi trei în aceeaşi încăpere. Am încercat să intru în audienţă la domnul primar, dar nu am fost primită, spunându-mi de la secretariat că pentru locuinţe nu se ţin audienţe”, ne povesteşte cu lacrimi în ochi  Gyurgyevca Reinhardt.

Bune şi rele

După ce persoanele cu handicap au fost repartizate în apartamentele pe care şi le-au ales, ceilalţi au fost invitaţi să vină în faţa urnei, pentru a extrage biletul cu numărul casei pe care o vor ocupa de acum înainte. Apoi fiind bifată şi această operaţiune, noii locatari şi-au vizitat locuinţele.

Din păcate, unii au avut neplăcuta surpriză să vadă că tencuiala de pe pereţi era fisurată pe alocuri.

„Îmi place mult acest apartament. Bine că este la parter, pentru că soţul meu nu are un picior şi nu ar putea urca scările. După părerea mea, statul a greşit atunci când a retrocedat foştilor proprietari casele, pentru că acum sunt multe care au rămas nefolosite, iar noi am ajuns în stradă”, spune Maria Figher. O altă chiriaşă, Adela Babiuc, a început să plângă. „Îmi place foarte mult cum arată apartamentul, dar e mic. Am o fată bolnavă de plămâni, care are şi un handicap. Acum trebuie să dorm cu ea în pat, iar ea tot timpul tuşeşte şi scuipă”, spune Adela Babiuc.

Când i-am prezentat nemulţumirile oamenilor, primarul Gheorghe Falcă a fost foarte deranjat, spunând că repartizările s-au făcut în conformitate cu prevederile legii. Pe de altă parte a spus că, luna viitoare vor începe lucrările la alte trei blocuri destinate arădenilor care au fost evacuaţi odată cu punerea în aplicare a Legii 10.

Date tehnice

Blocul dat ieri în folosinţă este izolat în totalitate cu amporă, apartamentele fiind dotate cu termopane şi contoare pentru gaz şi centrală termică proprie.

Valoarea totală a investiţiei este de 21 de miliarde de lei vechi, din care 3,26 miliarde au fost folosiţi pentru achiziţionarea imobilului, iar 17,83 miliarde pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare reamenajare. În ceea ce priveşte chiria, aceasta va fi de aproximativ 30-40 de lei pe lună.

L.Ş.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor