Încep demolările la Piața Cetate

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Deși sunt parte din complexul de arhitecturăindustrială, fostul sediu al ADP și fosta hală de lactatesunt propuse pentru demolare.
Deși sunt parte din complexul de arhitecturăindustrială, fostul sediu al ADP și fosta hală de lactatesunt propuse pentru demolare.
Soarta halei principale, cea care era propusă pentru clasare ca monument de arhitectură industrială, dar și pentru demolare, este încă incertă.

Cele mai multe dintre magazinele din Piața Cetate sunt în ultimele săptămâni de activitate. În octombrie, începe demolarea construcțiilor existente pentru a face loc unei pieței noi, care va fi construită în baza unui proiect cu finanțare europeană.

Primăria este cea care a expropriat construcțiile, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar și tot prin aceasta se vor face și demolările. Pentru început vor fi puse la pământ clădirea care a adăpostit sediul ADP SA, fosta hală de lactate, cele două puncte de transformare ale Electrica SA, respectiv OTL SA și unul dintre punctele termice.

Și halele metalice pe care le-a încropit ADP în perimetrul pieței, cele care adăpostesc tarabele cu obiecte de artizanat, vor fi demontate. „Halele se vor desface ca să recuperăm materialele și să le folosim în altă parte”, spune directorul Liviu Andrica.

Pe terenul eliberat de construcții se va monta, în primăvara viitoare, cortul alb în care au fost adăpostiți comercianții din Rogerius, cât a durat șantierul pentru
centrul comercial.

Soarta halei e incertă.

„Între hala veche și bloc instalăm cortul care a fost în Rogerius. Comercianții din hala acoperită, cea construită, rămân pe loc. După ce se face proiectul pentru noua piață, în primăvară, comercianții care vând acum sub structura metalică acoperită vor fi mutați în cortul de 1.200 mp. Fiecare comerciant, producător sau persoană fizică autorizată, va avea un loc să vândă până se va termina investiția”, dă asigurări directorul ADP SA.

Proiectantul să zică…

O primă formă a noii piețe a fost propusă de arhitectul Daniel Tivadar, de la firma Poliart, în fond o copie colorată și ușor modificată a pieței noi din Rogerius.
Studiul de fezabilitate, care conține, de fapt, opțiunea Primăriei, propune demolarea halei mari din piață. Studiul său de fezabilitate a primit aviz negativ de la
Comisia de Cultură, cu argumentul că hala respectivă este propusă, chiar prin Planul Urbanistic General, pentru clasarea ca monument de arhitectură industrială.

Construcția a fost, la vremea ei, prima hală de tramvaie a regiei de transport. Comisia de Cultură a propus ca alternativă înglobarea construcției în structura nouă. De altfel, Primăria a lansat săptămâna trecută licitația pentru proiectarea noii piețe și așteaptă soluția pentru hală de la proiectul tehnic.

Pe ducă

„Facem licitație pentru proiectul tehnic, proiectantul va face proiectul și vom vedea dacă înglobează sau nu hala. Vom ști dacă rămâne sau nu, în funcție de proiectul tehnic”, susține Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Punctul de vedere expus de Moș în numele Primăriei e cât se poate de ambiguu. Din moment ce Primăria e beneficiara proiectului, e cea mai în măsură să ceară păstrarea sau nu a construcției. „Noi am spus ce vrem, prin SF. Studiul de fezabilitate a primit un aviz condiționat, cu proiectul tehnic se va intra mai în detaliu cu soluția”, mai spune Moș.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !