Începe Discuţia secretă la Arad

De Adriana Barbu
Începe Discuţia secretă la Arad
Între 9 şi 12 iunie, la Arad are loc „Festivalul internațional de literatură Discuția secretă”.

Se discută iară mai în secret, la Arad. Despre literatură. În cadrul unui festival cu zeci de invitaţi din Arad, de prin ţară şi din străinătate. Bate la uşa Aradului „Festivalul internațional de literatură Discuția secretă”, care a ajuns anul acesta la cea de-a III-a ediție. Manifestarea este organizată de Centrul Municipal de Cultură Arad și are ca invitați scriitori din țara noastră, dar și din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Irlanda și Ungaria.

Ce spun organizatorii despre Discuţia Secretă şi cum a început totul? „Discuţia secretă a fost mai întâi o idee pe clubliterar.ro, care s-a mutat ulterior pe Facebook sub forma chat-ul conspirativ căruia, se zice, Ionuţ Chiva i-ar fi dat numele”. Directorul manifestării care se îndinte pe timp de trei zile în Arad, în diferite locaţii, este scriitorul Cătălin Lazurca. Ce spune Lazurca? „Elementele de noutate ale acestei ediţii sunt numărul mai mare de scriitori invitaţi de peste hotare – opt (incluzându-i aici şi pe cei din Republica Moldova), o secţiune dedicată traducătorilor de literatură – realizată în colaborare cu Artlit (Asociaţia Română a Traducătorilor Literari) şi un moment muzical special – sâmbătă seara, la Teba, de la ora 23, concertul Mes Quins, formaţia electro-punk a scriitorului Silviu Gherman şi a compozitorului Ovidiu Chihaia”.

Nucleul discuţiei

Nucleul organizatoric a rămas acelaşi, scriitorii membri ai grupării Discuţia secretă realizând selecţia de gust a invitaţilor. Printre invitaţi se află autori cu volume laureate ale celor mai prestigioase premii literare ale anului: Ionelia Cristea, Vasile Dan, Vlad Drăgoi, Ştefan Manasia etc. Totodată s-a reluat o formulă de selecţie testată la ediţia de anul trecut prin care scriitori prestigioşi (re)invitaţi au propus la rândul lor alte nume deopotrivă de valoroase: Philip O Ceallaigh vine însoţit de prozatorul texan Greg Baxter, poetul bostonian Ben Mazer, de poetul şi eseistul Thomas Graves, iar David Berman a ţinut neapărat să-l revadă pe Dan Sociu.

„O astfel de formulă e un fel de dovadă a prestigiului pe care Discuția secretă o are între alte manifestări de gen, scriitorii fiind bucuroși să revină la un festival cu o formulă de organizare prietenoasă și relaxată, să recomande festivalul unor alți prieteni scriitori, perpetuând o reputație excelentă și un mit literar incipient: dacă vii la festival, există mari șanse ca, în anul următor, să primești un premiu literar și, în general, „să te lovească succesul” (Marius Chivu, Dilema Veche)”, spune despre munca lor organizatorii Disucţiei secrete. Şi ca un exemplu grăitor pentru prestigiul Discuției secrete este amintit aici scriitorul maghiar Attila Bartis, care și-a amânat plecarea în Indonezia, unde beneficiază de o bursă de creație, pentru a reveni la Arad.

3o de scriitori invitați

Cine sunt scriitorii invitaţi la cea de a trei ediţie a festivalului?

Ben Mazer, Thomas Graves, Philip O Ceallaigh, Attila Bartis, Greg Baxter, David Berman, Romulus Bucur, Cezar Paul-Bădescu, Vasile Dan, Vlad Drăgoi, Dan Sociu, Andrei Dósa, Gheorghe Schwartz, Silviu Gherman, Ovidiu Chihaia, Alex Cosmescu, Ștefan Manasia, Andrei Mocuța, Ioan Matiuț, Veronica D. Niculescu, Gheorghe Mocuța, Bogdan Coşa, Ionelia Cristea, Mihai Duțescu, Andrei Doboş, Victor Țvetov, Ciprian Șiulea, Bogdan Perdivară, Ionuț Chiva, Sorin Gherguţ. Adică nici mai mult, nici mai puţin de 30 de scriitori invitaţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !