Închisoare pentru 20 de ani sau nevinovăţie?

De Ioana Costas
10Comentarii
Închisoare pentru 20 de ani sau nevinovăţie?
© Cererea de revizuire, soluţionată la Tribunalul Arad Foto: I.C.
Condamnat că şi-a omorât concubina (pe mama copilului său) în 2005, bărbatul îşi caută acum dreptatea.

Dosarul bărbatului condamnat pentru omor în 2005 (pentru că şi-a fi ucis concubina, pe mama copilului său) este unul destul de „încâlcit” dacă stăm să citim sentinţele date de Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timişoara şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Când a fost trimis în judecată pentru omor, Tribunalul Arad l-a achitat. La recurs, şi Curtea de Apel Timişoara a decis achitarea lui. Apoi, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii de aici au decis să trimită cauza înapoi la Tribunalul Arad pentru rejudecare. După rejudecare, Tribunalul Arad l-a condamnat pe bărbat la 20 de ani de închisoare pentru omor. Bărbatul a atacat sentinţa la Curtea de Apel Timişoara, iar judecătorii de aici au decis, din nou, să îl achite. Cauza a ajuns iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii au decis să menţină sentinţa aplicată de Tribunalul Arad, de 20 de ani de închisoare cu executare.

Cere revizuirea cauzei

Acum, bărbatul a cerut revizuirea cauzei – o cale extraordinară de atac, iar prima înfăţişare a avut loc joi, 12 ianuarie, la Tribunalul Arad. Instanţa a decis să amâne cauza spre sfârşitul lunii pentru ca bărbatului să i se desemneze un apărător din oficiu care să-i susţină cauza. Urmează ca judecătorii să se pronunţe asupra admisibilităţii cererii de revizuire. Dacă cererea de revizuire va fi admisă, instanţa va putea suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii supuse revizuirii sau cauza poate fi rejudecată.

Povestea crimei

Crima pentru care a fost judecat bărbatul a avut loc în anul 2005, la Şiria. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ultima sentinţă, a venit în anul 2012. Imediat după sentinţa definitivă şi irevocabilă, poliţiştii au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoare şi l-au dus pe bărbat la penitenciar pentru efectuarea pedepsei.
În 2005, Gheorghe Mîţu şi-a bătut concubina alături de care trăia de 10 ani până a omorât-o – susţin anchetatorii. Martor la întreaga scenă ar fi fost fiul celor doi, în vârstă de 7 ani la acea vreme. Şocant este însă motivul pentru care Mîţu ar fi ucis-o pe mama copilului lui: ar fi uitat să-l trezească dimineaţa.
Potrivit anchetatorilor, după ce şi-ar fi lăsat concubina fără suflare, Mîţu ar fi încercat să-şi creeze un alibi şi ar fi plecat la Hunedoara pentru a duce legume la piaţă, bărbatul ocupându-se cu comerţul.

Iniţial, copilul celor doi a declarat că a văzut cum tatăl său a omorât-o pe mama sa. Imediat după prima declaraţie dată anchetatorilor, băiatul şi-a schimbat declaraţia şi a decis să-l absolve pe tatăl său de vreo vină sau legătură cu moartea mamei. Băiatul a rămas în grija tatălui său.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor