Incompetenţa ne impozitează

Am scăpat de Gheorghe Pogea şi ne-am pricopsit, la Ministerul Finanţelor, cu Sebastian Vlădescu. Aşa ne trebuie! Pentru că, dacă Pogea era „agramat” în ce priveşte „limba financiară”, Vlădescu este profesor de specialitate.

Omul acesta este capabil să inventeze până şi o taxă pe faptul că ne permitem să facem umbră pământului. Întreaga filosofie a lui Vlădescu se dezvoltă în jurul ideii că modernizarea României musai trebuie să pornească de la un nou sistem de taxe şi impozite. „Când preşedintele Băsescu vorbeşte de modernizarea României, în mintea mea avem nevoie şi de un nou sistem de taxe şi impozite…”, spunea, recent, ministrul Finanţelor.

 Mă îndoiesc că Traian Băsescu asimilează modernizarea României cu un nou sistem de taxe şi impozite. Sigur, nimic nu ne împiedică, pe fiecare dintre noi, să gândim modernizarea în funcţie de meseria pe care o avem. Prin urmare, Vlădescu are dreptul să-şi imagineze „modernizarea” cum îl taie capul. Problema devine însă periculoasă pentru condiţia socială a românului atunci când dumnealui se gândeşte, bunăoară, să majoreze impozitele pe locuinţă de trei sau de cinci ori. Sau când enunţă, pe cât de cinic pe atât de absurd, că „pentru a fi cetăţeni europeni, trebuie să plătim taxe ca europenii”.

 Ascultându-l ai tentaţia, pe lângă vorbele de duh corespunzătoare, să-i spui că bucuros ai plăti impozite ca europenii dacă ai câştiga precum europenii. „Fă-ne dom’le, faceţi-ne domnilor guvernanţi să câştigăm bine, şi atunci mai stăm de vorbă!”. Nu? Partea proastă este că guvernarea Boc, în toate variantele sale, de 15 luni încoace, excelează prin impotenţă, este incapabilă să construiască, să elaboreze măsuri, programe, strategii care să favorizeze dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Parcă toţi ar avea „platfus” la creier şi, în lipsa circumvoluţionilor, nu pot crea nimic. Tot ce ştiu este să ia de-a-gata, să taie din veniturile oamenilor, salariaţi ori pensionari, să pună noi biruri. Se spune că, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Ei bine, „ei” nu se mai opresc să ne ceară, pentru că altfel nu ştiu să-şi ascundă incompetenţa.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !