Încurcați în calcule la BAC: 21% versus 29%

De Eugen Rogojan
2Comentarii
Încurcați în calcule la BAC: 21% versus 29%
Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat că 21,85% dintre candidații înscriși în sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului au media peste 6. De cealaltă parte, Ministerul Educației spune că procentul e de 29,25%.

O eroare „undeva pe parcurs” a făcut ca rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat anunțată de către IȘJ pentru județul Arad, să fie mai mică decât cea reală.

Rezultatele inițiale

Vineri, 1 septembrie 2017, în jurul orei 12, pe site-ul Ministerului Educației Naționale au fost publicate rezultatele Sesiunii august-septembrie 2017 a Examenului de bacalaureat național. La scurt timp după afișare, am luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean Arad pentru a afla care este procentul de promovare a examenului, la nivelul județului Arad.

21,85 de procente?

Reprezentanții IȘJ Arad, contactați telefonic, au declarat pentru Jurnal arădean/aradon că procentul de promovare a examenului este de 21,85%. Asta înseamnă că 203 din cei 929 de candidați au reușit să obțină medie mai mare de șase, cea necesară pentru obținerea Diplomei de Bacalaureat.

29,25 de procente!

La nu foarte mult timp distanță, Ministerul Educației Naționale a publicat raportul oficial cu privire la Rata de promovare la Bacalaureat, Sesiunea august-septembrie 2017. În raport, în dreptul județului Arad stă scris procentul de 29,25%.

Erori…

Asta, deși în același raport apare scris clar că din totalul de 929 de candidați înscriși, 694 au fost prezenți, unul dintre aceștia din urmă fiind eliminat. Așadar, rămânem cu 693 de candidați care au susținut examenul. Doar 203 din cei prezenți au promovat examenul, lucru arătat și în raportul Ministerului.

Motivul?

Făcând un calcul simplu, aflăm că 203 reprezintă un procent de 21,85% din 929, nicidecum 29,3%, așa cum scrie în raport. Așadar, care este motivul pentru care IȘJ-ul a anunțat că 21,85% au „luat” bacalaureatul, iar Ministerul a anunțat că procentul este de 29,3%?

Încurcați în calcule

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad au declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro că „problema a fost una de raport, anume că din cei 929 de candidați înscriși, nu au fost toți prezenți, iar procentul de promovare se calculează din cei prezenți. Lucru pe care l-au făcut, de altfel, cei din Minister. Până la proba contrarie, noi trebuie să luăm «de bun» ce ne dă Ministerul. Dacă vor apărea modificări în rapoartele de la ei, vă vom anunța!”

Rezultatul final

Una peste alta, rezultatele publicate pe data de 1 septembrie sunt, totuși, unele provizorii. În aceeași zi au fost depuse contestațiile, urmând ca acestea să fie soluționate până pe cinci septembrie. Miercuri, 6 septembrie 2017, toți candidații vor afla nota finală obținută în cadrul Sesiunii august-septembrie 2017 a Examenului de bacalaureat național.

Să sperăm, doar, că media pe care o vor afla de pe site-ul Ministerului Educației Naționale va fi aceeași cu media ce va fi publicată și la avizierul Inspectoratului Școlar Județean Arad!2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor