Indienii, la mare căutare în fabricile din Arad

De M.B.
Reactualizat la:
26Comentarii
Indienii, la mare căutare în fabricile din Arad
Tot mai multe companii apelează, în ultimul an, la muncitori din India, pentru a-și completa schemele de personal, în condițiile în care nu găsesc forță de muncă calificată pe piața locală.

Criza forței de muncă se resimte tot mai accentuat în județul nostru. Luni, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă erau disponibile aproape 2.500 de locuri de muncă vacante, județul fiind pe locul trei în topul național al ofertelor. De altfel, de ani de zile suntem pe primele locuri la ofertele de muncă, ceea ce nu este pe placul companiilor, care nu doar că nu au de unde să aleagă oameni când fac angajări, dar rămân cu schemele de personal incomplete.
Pentru a rezolva problema forței de muncă, tot mai mult firme din județ apelează la muncitori din străinătate, iar idienii sunt printre cei mai căutați.
O firmă din Arad s-a specializat exclusiv pe rectrutarea indienilor. În ultimele luni a adus zeci de muncitori pentru firme care nu găseau oameni la nivel local. Patronul firmei de recrutare, Mitică Purcaru, ne spune că în vestul țării ”există o criză acută de muncitorilor calificați, pentru că majoritatea care s-au format în România au plecat în țări din vestul Europei pentru salarii mai mari”.
”În acest moment, companiile de aici nu mai găsesc sudori, lăcătuși mecanici, operatori CNC sau muncitori în construcții. Eu m-am specializat pe recrutarea personalului din India, atât pentru că forța de muncă de acolo este bine calificată, cât și pentru că indienii sunt buni vorbitori de limba engleză și astfel pot fi integrați mult mai ușor în companiile de la noi”, ne-a declarat Mitică Purcaru.

Sudori și constructori

Cei mai mulți indieni pe care i-a adus în Arad firma sunt pentru producătorul de vagoane marfă Astra Rail Industries, care de ani de zile se confruntă cu probleme în a găsi personal calificat pe piața locală. Compania a angajat 47 de cetățeni indieni în ultimele luni, toți fiind sudori.
”Peste două săptămâni mai ajung în țară 35 de cetățeni indieni, care vor lucra în Arad în construcții, un alt domeniu în care se simte lipsa personalului calificat. La o altă firmă din vestul țării urmează să aducem 50 de indieni, care sunt în proceduri de transfer în România, iar un alt lot de zece indieni va ajunge la o companie din Arad. În general, firmele care ne contactează lucrează la cota de avarie, din cauza lipsei de personal. Companiile, deși reticente să aducă muncitori din afara țării – pentru că, potrivit legislației actuale, ei trebuie plătiți cu salarii mai mari decât românii – sunt nevoite totuși să facă asta pentru a putea să-și onoreze comenzile, în special externe”, a mai declarat patronul firmei de recrutări.

Salarii mai mari

Majoritatea indienilor aduși în țară sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, iar aceștia câștigă cel puțin dublu decât în țara lor.
”Conform legislației actuale, cetățenii străini trebuie plătiți în România cu cel puțin valoarea salariului mediu brut pe economie, adică 4.162 de lei, însă salariile efectiv plătite pot fi mult mai mari, în funcție de poziția pe care este angajată persoana și în ce companie”, a declarat Mitică Purcaru.

Străinii, în evidențe

În județul Arad, în momentul de față sunt în evidențele Serviciului pentru Imigrări aproape 200 de lucrători străini, dintre care aproximativ 150 permanenți. Aceasta este însă o cifră care se va schimba radical în următoarele luni, pentru că sute de muncitori ar urma să fie recrutați de firmele de specialitate și nu doar din India. De exemplu, un mare service auto din Arad lucrează deja cu muncitori aduși tocmai din Sri Lanka.

Contigentul național

În fiecare an, România stabilește un contingent de muncitori străini care pot fi angajați, iar în luna august Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a numărului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi). Contingetul fusese stabilit inițial, pentru anul 2018, la 7.000 de lucrători străini.
Din datele Inspecţiei Muncii rezultă că în România sunt activi peste 17.000 de salariaţi cetăţeni străini non-UE, cei mai mulţi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) şi Vietnam (1.554).

 26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor