INEDIT: pictura expusa pe o cladire din Cluj si lasata sa se distruga

INEDIT: pictura expusa pe o cladire din Cluj si lasata sa se distruga
Pictura Ciucea-Gălpaia, realizată de pictorul Gheorghe Ilea va fi expusă, din această seară, pe faţada Fabricii de Pensule, lăsată neacoperită şi neprotejată timp de patru luni. Pe parcursul procesului de degradare, pictura poate fi privită, iar finalul etalării ei va fi marcat de o expoziţie personală a artistului.

Proiectul Ciucea-Gălpaia a pornit de la fascinaţia artistului pentru biserica de lemn de la Gălpaia, pictată de Ioan Pop din Românaşi acum mai bine de două sute de ani. Aceasta a fost salvată de Octavian Goga şi reconstruită la muzeul din Ciucea. Gheorghe Ilea a fotografiat interiorul bisericii şi a studiat rămăşiţele picturii originale şi urmele timpului. Astăzi nu se mai disting prea mult din culorile şi formele iniţiale, iar rezultatul degradării în timp pare acum abstractizarea unor lucruri imposibil de păstrat. Artistul a ales imaginea boltei naosului pentru a picta o reproducere cât mai fidelă.

Ceea ce îşi propune Ilea nu este legat de estetica picturii, ci de găsirea unei metode de a comunica şi empatiza cu modelul – în acest caz biserica de la Ciucea. Cele douăzeci şi patru de pânze pictate care alcătuiesc o imagine supradimensionată a naosului respectă realitatea, dar se şi îndepărtează de ea ulterior. Artistul lucreaza mai departe după o nouă regulă – cea morală – pentru că i se pare incorect faţă de model să îl reproducă în acest stadiu al degradării şi să îl prezinte publicului. Cum privim ceva ce este distrus, fragmentat sau dislocat? Dacă pereţii bisericii poartă urmele eroziunii timpului, atunci şi pictura – copia modelului – va trebui supusă acestui proces iremediabil? Ilea va expune mai departe picturile sale la o degradare accelerată, refăcând într-un fel traseul traumatic al bisericii. Filtrul timpului care decantează ce rămâne şi ce dispare este dublat de imprevizibilul naturii şi de intervenţiile omului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !