Inițiativele în afaceri își găsesc sprijin la CCIA!

De Andreea Pintea
Inițiativele în afaceri își găsesc sprijin la CCIA!
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad a lansat proiectul „Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest”, un proiect cu finanțare europeană.

Antreprenoriatul va fi sprijinit în dezvoltarea sa de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad prin proiectul european „Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest”, co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

„Scopul principal al proiectului îl constituie sprijinirea și dezvoltarea antreprenoriatului ca formă de ocupare pe cont propriu și de creare de noi locuri de muncă, respectiv creșterea sustenabilă a ocupării în Regiunea Vest prin înființarea și susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană”, a declarat președintele CCIA Arad, arh. Gheorghe Seculici în cadrul conferinței de prezentare a proiectului.

Perioada de derulare a proiectului este de 36 de luni, ianuarie 2018 – decembrie 2021, iar valoarea totală a acestuia este de 1.878.515,42 euro. În vederea realizării obiectivului proiectului Camera de Comerț Arad va derula trei activități, după cum urmează: formare antreprenorială (12 luni), implementarea planurilor de afaceri finanțate din fonduri FSE (18 luni), program de monitorizare a funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate (6 luni).

Selecția planurilor de afaceri

În prima etapă a proiectului vor fi implicate un număr de 324 persoane – minim 20 de persoane din fiecare județ al Regiunii V, și se vor selecta minim 36 planuri de afaceri pentru finanțare cu o valoare medie de 156.000 lei/afacere. „Planurile de afaceri vor trebui să îndeplinească anumite condiții: înființarea unei afaceri nonagricole în mediul urban, angajarea a minim 2 persoane, valoarea planului de afaceri să fie de maxim 40.000 euro (în lei la cursul de schimb aferent lunii August 2016 de 4,4585 lei/euro), persoana care depune planul de afaceri are reședința sau domiciliul în mediul rural sau urban, în Regiunea Vest și nu aparține categoriei de tineri NEETs (care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16 – 24 ani”, a explicat Dorina Pușcaș, managerul proiectului.

Implementarea afacerilor

În cea de a doua fază, se va trece la implementarea planurilor de afaceri selectate, urmând să fie înființat un Centru Antreprenorial – vor fi organizate 4 workshop-uri, se va crea o rețea antreprenorială și vor fi stabilite parteneriate cu incubatorul de sprijinire a afacerilor din Arad (UAV IT).

Ultima etapă a proiectului prevede furnizarea de servicii de consultanță și mentorat pentru dezvoltare a celor 36 întreprinderi. Toți cei interesați de modul în care pot accesa fonduri prin Camera de Comerț pentru a deveni antreprenori pot obține detalii la tel. +40 257 208 800, sau pe email: ccia@ccia-arad.ro.

Experiență anterioară

Camera de Comerț are experiență în implementarea de proiecte pe antreprenoriat întrucât a fost partener în proiectul „Antreprenoriat sustenabil pentru tinerii din Regiunea NV și V”. Proiectul a avut o valoare totală de peste 5,8 milioane lei, iar rezultatele au fost: 10 seminarii de informare și conștientizare a publicului larg privind importanța și avantajele antreprenoriatului; dezvoltarea a 2 centre și înființarea altor 4 pentru sprijin în inițierea afacerilor; furnizarea de servicii de consultanță pentru inițierea unei afaceri și cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale pentru 420 de persoane; furnizarea de cursuri de dezvoltare a competențelor manageriale pentru 140 de persoane; acordarea de subvenții pentru inițierea a 46 de afaceri noi; crearea a 92 de locuri de muncă în cadrul întreprinderilor nou înființate.

download-150Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !