Înşelăciune anulată de… deces

De Alin Gherasim
3Comentarii
Înşelăciune anulată de… deces
Un avocat arădean trimis în judecată pentru înşelăciune a decedat înainte să îşi primească sentinţa.

Şi-a înşelat un client cu 90.000 de euro, a ajuns pe mâna procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, a fost trimis în judecată, dar nu va răspunde în faţa legii pentru fapta lui pentru că, din păcate, a decedat înainte să primească o sentinţă. Augustin Fărcaş, căci despre el este vorba, a fost trimis în judecată în luna februarie a acestui an. Acesta a fost acuzat de înşelăciune după ce a vândut terenul agricol al unui client de al lui, dar nu i-a mai dat banii proprietarului. „Persoana vătămată i-a solicitat inculpatului (n.r. avocatul Augustin Fărcaş) ajutorul pentru a vinde terenurile, în suprafaţă totală de 15 hectare, moştenite de la mama sa. În acest sens, cei doi s-au întâlnit în Timişoara, iar persoana vătămată a semnat o împuternicire avocaţială. Conform actului semnat, inculpatul era împuternicit să negocieze vânzarea-cumpărarea terenurilor şi să încheie promisiunea de vânzare-cumpărare, asumându-şi obligaţia de a o informa pe persoana vătămată cu privire la toate demersurile efectuate. De asemenea, aceştia au convenit ca preţul vânzării să fie de 90.000 euro.

După ce persoana vătămată s-a prezentat la biroul notarial şi s-a încheiat procura autentificată prin care îl împuternicea pe inculpat să-i vândă terenurile, acesta (n.r. avocatul) s-a deplasat la un alt birou notarial şi a încheiat promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare a terenurilor cu o altă persoană decât cea menţionată în înscrisul înmânat persoanei vătămate, încasând suma de 25.000 euro, pe care nu a mai predat-o niciodată acesteia. La data de 08.10.2015 inculpatul, în reprezentarea persoanei vătămate, a semnat contractul de vânzare-cumpărare autentic, dar i-a spus persoanei vătămate că nu a semnat încă actele şi nu a primit banii”, susţineau atunci procurorii. Astfel, avocatul a încasat banii, dar nu i-a dat niciun leu proprietarului terenului cu pricina. Procurorii au impus atunci şi sechestru pe bunurile lui Fărcaş, până la concurenţa sumei de 97.500 de euro, respectiv 90.000 de euro valoarea terenului şi 7.500 de euro contravaloarea subvenţiei de la APIA.

A decedat

Acţiunea penală şi-a urmat cursul firesc. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, aceasta fiind prima instanţă, datorită faptului că inculpatul era avocat. Judecătorul de cameră preliminară a stabilit că rechizitoriul a fost întocmit legal şi a respins anumite cereri depuse de Augustin Fărcaş. Dar, la chiar primul termen al procesului pe fond, care a fost stabilit pentru începutul lunii septembrie, Curtea de Apel a decis să înceteze procesul penal. Motivul? Inculpatul a decedat. La finalul lunii iulie, înainte să ajungă în faţa magistraţilor, avocatul Augustin Fărcaş a murit.

Rămâne sechestrul

Chiar dacă avocatul nu va mai putea răspunde penal pentru fapta lui, păgubitul are şanse să îşi recupereze banii. Pentru că instanţa a decis să menţină măsurile asiguratorii în acest caz. Practic, dosarul va intra pe Civil, urmând ca persoana vătămată să îşi recupereze paguba prin executarea silită a bunurilor pe care a fost instituit sechestrul.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor