Interese pe bani publici

4Comentarii
Interese pe bani publici
Consilieri judeţeni ai Alianţei au împărţit banii, din nou, în funcţie de interesele politice. Şedinţa Consiliului Judeţean Arad a scos, din nou, în evidenţă, dacă mai era cazul, că după alegerile din 2004 nu s-au schimbat prea multe politica şi administraţia românească.

Banii publici sunt împărţiţi, în continuare, în funcţie de interesele de grup sau politice, fiind lăsată la o parte interesele comunităţilor. În şedinţa de ieri a Consiliului judeţean am avut parte de o nouă mascaradă, iar interesul cetăţenilor din judeţ a fost, încă o dată, lăsat în plan secund.

Proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea HCJ nr. 34/24.03.2006 cu privire la destinaţia excedentului la 31.12.2005 din activitatea de ecologizare vămi a aprins spiritele. Prin proiectul cu pricina, urma a se repartiza suma de 2,89 milioane lei noi, reprezentând excedentul la 31.12.2005 din activitatea de ecologizare vămi. Din aceşti bani, urma să se reabiliteze DJ 691 limită jud. Timiş-Neudorf şi DJ 709 Arad-Şiria, trei drumuri comunale, să se plătească diferite proiecte pentru reabilitare drumuri judeţene şi să se modernizeze clădirea administrativă de pe strada Corneliu Coposu.

Partidul mai presus de cetăţeni

Spunem urma, pentru că în comisii, consilierii judeţeni au adus câteva amendamente la proiectul de hotărâre, dirijând o parte din bani în funcţie de interesele de partid şi lupta pentru putere din PNL. Mai precis, comisia II a propus ca din suma alocată drumului Arad-Şiria să se taie 450 mii de lei noi, iar banii să fie împărţiţi între DC 65 Agrişul Mare-Măderat şi DC 41A Vârfurile-Avram Iancu.

De fapt, banii destinaţi primului drum comunal nu reprezentau altceva decât o favoare făcută primarului comunei Târnova, Florin Farcaşiu, care probabil trebuie convins să susţină în continuare o anumită aripă din PNL. Iar propunerea a fost susţinută public, în şedinţa de ieri, de nimeni altul decât Sever Jurcă – preşedinte, fost preşedinte sau viitor preşedinte (nu mai ştie nimeni) al filiale judeţene a PNL Arad. Jocurile politice pe bani publici au fost taxate de consilierul judeţean Caius Parpală, care a solicitat să nu se mai politizeze aceste împărţiri de fonduri.

„Eu susţin propunerea Executivului. N-aş fi intervenit dacă nu aş fi văzut că se politizează din nou. Ce importanţă are drumul de la Agrişul Mare ? E vorba de fapt de Târnova, care a luat cei mai mulţi bani pe drumuri comunale, puteţi consulta statistica. Domnii primari când au candidat au ştiut că au drumuri în grijă. Dacă domnul Seculici nu intervenea pentru banii din taxa pe ecologizare în vămi, acuma nu mai aveau de unde să ceară. Dacă drumurile judeţene erau bune, dădeam şi pentru aceste drumuri comunale. Dar avem drumuri judeţene impracticabile. Nu putem sprijini numai politic, pe primarii pe care-i avem noi, în detrimentul drumurilor judeţene“, a declarat Caius Parpală, care a mai adăugat că repararea drumului de la Agrişul Mare nu „arde“, existând variante ocolitoare.

În dezbatere a intervenit un alt membru al „grupării Jurcă“, Adrian Ţolea (tot în favoarea primarului din Târnova), însă consilierul PNL, din păcate, a reuşit să arate colegilor că nu prea cunoaşte drumurile din judeţ.

Matula a votat împotriva propriului proiect

În favoarea proiectului iniţial a intervenit şi vicepreşedintele Gavril Popescu, acesta ţinând să reamintească faptul că primeşte zilnic (pe bună dreptate) „bobârnace“ în presă pentru modul în care se prezintă drumurile din judeţ. „Vă aduc aminte că CJA are datoria de a întreţine drumurile judeţene. Există acest proiect iniţial prin care atribuim bani în aşa fel încât să fie refăcute drumurile judeţene până în luna mai. Suma asta am primit-o printr-o hotărâre de Guvern şi trebuie folosită pentru reabilitarea unor drumuri şi nu pentru întreţinere. Vă solicit să aprobaţi propunerea făcută de Executiv, pentru că obligaţia noastră sunt drumurile judeţene. În contextul în care vor rămâne bani de la ecologizare, putem să dăm şi la comune. Intervenţia la drumul Arad-Şiria e necesară pentru că au fost accidente de circulaţie din cauza modului cum curge acel drum. Nu se pune problema că nu vrem să dăm bani la comune, dar trebuie să ne preocupăm mai întâi de drumurile judeţene“, a spus Gavril Popescu.

Toate aceste intervenţii au fost, însă, ignorate de consilierii judeţeni, ba chiar şi de preşedintele Iosif Matula, care a votat şi el pentru propunerea comisiei II, în dauna propriului proiect de hotărâre.

Astfel că, prin votul PD-UDMR şi o parte din PNL, consilierii judeţeni au reuşit să taie din banii destinaţi unui drum judeţean, pentru a da satisfacţie unor interese politice.

Cosmin Mihuţa4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor